Policisté otočili autobusy mířící na demonstrace v Praze. Nemohly projet

Ilustrační snímek

Dva autobusy převážející desítky demonstrantů do Prahy zastavili na hranici okresu Karviná a Ostrava policisté. Cestující podle nich nesplňovali podmínky pro vycestování, uvedla mluvčí. Informoval o tom zpravodajský web iDNES.cz.

Vozy, které první cestující vyzvedávaly už v šest hodin ráno v Karviné, sledovaly desítky policistů. Další demonstranty měli řidiči vyzvednout v Ostravě, kam už ale dojet nestihli. Na hranici je totiž policisté otočili a poslali zpět. Policisté na místě nerozdali žádné pokuty, případ nyní předají k dořešení ve správním řízení.

„Cestující nesplňovali podmínky vycestování z okresu,“ sdělila webu iDNES.cz mluvčí moravskoslezských policistů Pavla Jiroušková. Podle ní se v autobusech nacházelo sedm lidí a řidiči.

Hamáček: Demonstrace není důvod k opouštění okresu

Lidé mířili do Prahy na svolanou demonstraci proti vládním opatřením. Ta začíná ve 13:00 na Václavském náměstí. Organizuje ji iniciativa My společně, zúčastní se jí mimo jiné i nezařazený poslanec Lubomír Volný. O hodinu později začne také demonstrace iniciativy Chcípl PES.

Na nedělní akci se chystají i desítky dalších lidí například z Jihomoravského nebo Plzeňského kraje. Na demonstraci budou dohlížet stovky pražských strážníků z pořádkové, dopravní či kriminální služby i antikonfliktního týmu. „Cílem bezpečnostních opatření bude především zajištění klidu, veřejného pořádku a dohled nad dodržováním vládních nařízení,“ řekl webu mluvčí Jan Daněk.

Vláda od pondělí výrazně omezila volný pohyb obyvatel. Hranice okresů lze překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Vycházky, běh a další aktivity jsou do 21. března možné jen na území obce, v níž dotyčný žije. „Účast na demonstraci není důvod pro opuštění okresu,“ uvedl v úterý na webu ministr vnitra Jan Hamáček. Tu samou informaci následně CNN Prima NEWS potvrdil také Daněk.

Tagy: