Neustupovat a pohrozit jadernými zbraněmi, radí Trump Bidenovi. Viní ho z války na Ukrajině

Smutná a špatná. Těmito slovy pojmenoval pro Fox News bývalý americký prezident Donald Trump situaci na Ukrajině. Trump je přesvědčený, že za válku v Evropě je spoluzodpovědný současný prezident Joe Biden. Podle někdejší hlavy státu vycítil Putin Bidenovu slabost v souvislosti se zpackaným odchodem z Afganistánu. Podle Trumpa by Biden neměl Rusku ustupovat a raději mu nepřímo pohrozit jadernými zbraněmi.

Trump považuje válku na Ukrajině za tragické selhání Bidenovy vlády. „To, co se děje na Ukrajině, jsou skutečně zločiny proti lidskosti… Je to velmi smutné. Kdybychom měli Trumpovu administrativu, tak by k tomuto nikdy nedošlo,“ řekl v interview pro Fox News bývalý prezident. „Nikdo nebyl nikdy tvrdší vůči Rusku než já. Putin by vám to řekl a Putin by také řekl, že by nikdy nešel na Ukrajinu, kdybych já byl prezident,“ je přesvědčený Trump. „Já ho (Putina) znám velmi dobře a tato situace neměla nastat. No, uvidíme, co dalšího se stane,“ uvedl Trump.

Později v rozhovoru ovšem připustil, že se Putin přeci jen možná změnil. „Hodně věcí se mění. Nezdá se, že je to ten stejný Putin, se kterým jsem jednal já,“ zapochyboval v jednu chvíli. Spolu s tím ale dodal, že kdyby on zůstal prezidentem, tak by se Putin nezměnil. „Ale musím vám říci, že kdybych s ním jednal já, tak by se nezměnil,“ myslí si Trump.

Putin má problém. Okupaci nezvládne

Bývalý prezident v rozhovoru také vyzdvihl odvahu Ukrajinců. „Putin má velký problém. Myslel si, že to sfoukne během 48 hodin. Ukrajinci se ale ukázali jako tvrdí bojovníci,“ uvedl. „Vůbec se mu nedaří, tohle měla být rychlovka a místo toho je to úplná katastrofa, protože Ukrajinci jsou skvělí bojovníci. Nezapomeňte na to, že z 47 milionů Ukrajinců může být 2 miliony ozbrojeno puškami. To je hodně lidí. Putin nemá ani zdaleka takovou kapacitu vojáků, aby je mohl zvládnout,“ pochválil Ukrajince.

Za úspěchem napadené země stojí podle exprezidenta i politika jeho bývalé administrativy. Trump prozradil, že to byl právě on kdo schválil americké dodávky protitankových a protiletadlových zbraní do země. „To my jsme zásobovali Ukrajinu protitankovými zbraněmi Javelin. Bez nich by nic takového, co se teď děje nebylo. Ničí s nimi tank za tankem,“ neopomněl se pochválit Trump. „Víte oni (Ukrajinci) to i tak říkají, Obama a Biden nám dali deky a Trump nám dal protitankové zbraně,“ dodal.

Podle Trumpa ruský diktátor okupaci Ukrajiny nemůže zvládnout, zároveň ale chování Putina označil za nepředvídatelné. „Putin je teď zatlačen do kouta a to může být současně dobré i špatné. Špatné je to z toho důvodu, protože může udělat hodně špatných věcí. Má velkou sílu, ale to my máme také, máme větší sílu, než on… Myslím, že kdyby mohl tak by řekl, přál bych si, abych to nikdy nezačal, protože tohle je průšvih. I kdyby se mu to nakonec skutečně podařilo obsadit, tak by tam musel bojovat roky,“ míní bývalý prezident.

Biden by měl nepřímo vyhrožovat jaderným vyhlazením

Bývalý prezident se také podivil nad tím, že Ukrajině nemohou být doručeny polské stíhačky MiG-29. Podle něj je nedůstojné, jak si jednotlivé země záležitost přehazují jako horký brambor. „Je opravdu zvláštní, že jsme Ukrajincům mohli dát bez problémů protitankové zbraně Javelin a nemůžeme jim poskytnout stíhací stroje. Je to opravdu divné. Najednou z ničeho nic, pokud byste jim dali letadla, tak by začala třetí světová válka,“ nechápe Trump.

Prezident současně uvedl, že s diktátory jako je Putin, Si-Ťin-pching a Kim Čong-un udržoval dobré vztahy z pragmatických důvodů. Biden to ale podle Trumpa nezvládá. „Vycházel jsem s nimi. Vycházel jsem s nimi dobře. To ale neznamená, že jsou to dobří lidé. Já jsem jim rozuměl a oni pravděpodobně rozuměli mně. Věděli, že bych je tvrdě potrestal,“ tvrdí byznysmen.

Trump měl podle svých slov totiž v minulých letech přebudovat arzenál jaderných zbraní v USA. „Teď je silnější, větší a lepší než kdykoliv předtím,“ prozradil. „Pokaždé, když Biden mluví o Rusku, také zmíní, že mají jaderný arzenál. Měl by ale říci, že my máme větší a lepší jaderný arzenál, než je ten ruský… A že my nechceme válku a nechceme vyhladit Rusko,“ doporučil Bidenovi.

Tagy: