Ukrajinci se ukázali jako vynikající žáci. S novými zbraněmi se učí rychle, říká analytik

Ukrajinští vojáci míří na frontu.

Pokud Ukrajinci dodají zkušené dělostřelce, není tak komplikované je naučit ovládat nové zbraně. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl vojenský analytik Lukáš Visingr. Podotkl, že Ukrajinci se s novou technikou dodávanou ze Západu učí rychleji, než se čekalo.

Jedním z problémů Ukrajinců na začátku války bylo, že neuměli zacházet s vojenským arzenálem dodaným od západních zemí. Jenže postupem času se situace obrátila.

„Ukrajinci se ukázali jako vynikající žáci, údajně se vše zvládají naučit za dvě třetiny přepokládaného času. Výcvik na raketový systém M142 HIMARS trval tři týdny. Musíme si ale uvědomit, že 90 procent výcviku dělostřelců je matematika a fyzika, která je po celém světě stejná,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS analytik Visingr.

Pokud tedy dodají Ukrajinci zkušené dělostřelce, není prý tak komplikované naučit je novou zbraň ovládat. „Samotná obsluha a nabíjení problém nepředstavuje,“ dodal expert.

S Británií nebo Polskem se nemůžeme měřit

Česko už podle premiéra Petra Fialy (ODS) v podstatě vyčerpalo zásoby zbraní, které by mohlo poskytnout Ukrajině v obraně proti ruské agresi. Nabízí se tak otázka, co bude Ukrajina dělat, pokud podobná situace potká i další státy.

„To, co poslala Česká republika, bylo důležité ze symbolického hlediska. Samozřejmě šlo i o faktický význam, ale nemůžeme se měřit s tím, co posílají USA, Velká Británie nebo Polsko. Tyto státy mají zájem, aby Ukrajina bojovala dál a Rusko minimálně oslabila,“ nastínil Visingr.

Důvod pro případné oslabení dodávek materiálu tak nevidí. A pokud bude zajištěna munice pro moderní dělostřelecké systémy, mají podle něj Ukrajinci pořád velmi dobrou šanci Rusko na Donbasu porazit.

Bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý podotkl, že během konfliktu na Ukrajině dochází k velkému ničení zbraní na obou stranách. Ruští zpravodajci a špióni podle něj monitorují veškerý pohyb dodávané techniky.

„Kdyby se podařilo techniku ničit, redukovalo by to schopnost Ukrajinců se bránit. Musí s tím počítat a ochránit vše, co dostanou. Zejména kvalitní protivzdušnou obranu,“ zhodnotil Šedivý.

Visingr ještě poznamenal, že Fialův výrok o vyčerpání zbraní nejspíše znamená, že česká armáda už nemá na skladě mnoho techniky na dodání. Pak ale existují soukromé firmy, které mají velké zásoby a na Ukrajinu dál dodávají.

Samozřejmě neposkytují vybavení jako dar, ale prodávají ho. „Jsou zde firmy, které dál vyrábějí pro Ukrajinu například munici. Armádní sklady toho moc poslat nemohou, ale soukromé společnosti ano. Věřím, že budou pomáhat dál,“ dodal Visingr.

Tagy: