Reportér po návratu z Ukrajiny: Měli nás za ruské špiony, zpovídali jsme se armádě

Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr byl hostem pořadu Show Jana Krause.

Show Jana Krause - Patrik Kaizr o válce na Ukrajině

Tři noci strávil v autě. Kvůli poplašné zprávě na sociálních sítích byl dvakrát zadržen ukrajinskou armádou pro podezření, že je ruský špion. Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr v pořadu Show Jana Krause zavzpomínal na chvíle, které prožil v posledních dvou týdnech na Ukrajině. Celý rozhovor sledujte ve středu 9. března ve 21:35 na Primě.

Kaizr monitoroval situaci na Ukrajině od prvních hodin, co začala ruská invaze. „Tři noci jsme strávili v autě,“ popsal Kaizr svůj příjezd na hranice s Ukrajinou. „Všechny hotely na ukrajinské straně hranic byly totiž obsazené prchajícími ženami a dětmi, které měly to štěstí, že dostaly alespoň jeden pokoj a nemusely v noci stát ve frontě na hranicích, ať už v autě, nebo normálně venku,“ vysvětlil válečný reportér.

„Upřímně řečeno, bylo by pro mě nepředstavitelné, že bych si tam zaplatil pokoj a držel ho na jejich úkor,“ doplnil. Takto dramaticky eskalovala situace již druhý den po invazi, neboť spousta lidí měla strach a dala se na útěk. „Z 99,9 procent to jsou ženy, děti a starší lidé,“ upřesnil Kaizr.

Nejhorší bylo podle něj vidět, jak je na hranici přivážejí jejich muži a ti pak nasedají do auta a vracejí se zpátky. „Buď – jak říkali – chránit zbytek rodiny, který nemůže odjet, což jsou většinou prarodiče, nebo bojovat za Ukrajinu,“ uvedl novinář.

Moderátorovi Janu Krausovi také popsal, co se jejich štábu stalo hned druhý den po příjezdu. „Na ukrajinském Facebooku se objevila fotografie našeho auta s popiskem, že jsme ruští špioni, a během neděle jsme pak zažili dvakrát zadržení ukrajinskou armádou a policisty, což bylo hodně nepříjemné. Ta zadržení probíhala pod nabitou zbraní, vytažení z auta. V prvním případě trvalo hodinu, než jsme jim vysvětlili, že nejsme ruští špioni, v tom druhém případě to bylo delší, to trvalo skoro dvě a půl hodiny,“ popsal reportér CNN Prima NEWS.

Auto museli nakonec vyměnit

Aby předešli dalším nepříjemnostem, museli nakonec auto vyměnit za jiné. „Ve své reportáži jsem chtěl lidem ukázat, jaké to je být v tom autě v noci, když celá kolona zhasne, protože lidé šetří benzin, aby ještě dojeli těch dvacet kilometrů. Kdy si zatápějí jednou za hodinu, kdy se i v noci tou kolonou proplétají lidé, kteří jdou pěšky, je řada takových drobných detailů, které pak nesmažete z hlavy,“ popsal.

Za jeden z nejsilnějších okamžiků pak považuje opuštěné kočárky, které ukrajinské ženy nechávaly na hranici, aby se vešly do aut, která je od hranic rozvážela do vnitrozemí. A i když prý už byl jako reportér v několika válkách, nyní to poprvé zažil z jiné stránky, kdy viděl exodus. Celý rozhovor sledujte ve středu 9. března ve 21:35 na Primě.

Tagy: