Vláda by neměla řešit jen Ukrajinu, ale i problémy Čechů, kritizuje hejtman

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 20.3.2022

Komunikuje vláda v době uprchlické krize a války na Ukrajině dostatečně a správně? Politici, kteří debatovali v Partii na CNN Prima NEWS, se neshodli. Zatímco hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) vládu kritizuje, šéfka Středočeského kraje Petra Pecková (za STAN) poukazuje na bezprecedentní situaci a navrhla možné řešení problému.

„Vláda by měla víc komunikovat s lidmi. Všechno je na druhé koleji, neměla by se soustředit jen na Ukrajinu. Pořád máme inflaci a energetickou krizi. Vláda by měla začít řešit i problémy lidí. Musí cítit, že na ně nezapomínáme,“ řekl v Partii na CNN Prima NEWS hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).

Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (za STAN) ale kabinet Petra Fialy dělá vše, co je možné. „Musíme si uvědomit, že nemáme, kde čerpat zkušenost, nikdy nepřišlo naráz tak masivní množství lidí,“ podoktla.

„Musíme na všech úrovních, od obcí po státní instituce, vyčlenit týmy k problematice Ukrajiny, ale ostatní musí pracovat na všech agendách,“ dodala. V rámci komunikace je pak potřeba zprávy ředit. „Věci se pořád dějí, my je jen pod tíhou Ukrajiny nekomunikujeme,“ zdůraznila.

Ministr vnitra Vít Rakušan rovněž v Partii zopakoval, že v Česku je nyní kolem 270 tisíc válečných utečenců. Ministerstvo vnitra udělilo přes 200 tisíc víz ke strpění. Polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Česko už je navíc podle Rakušana na hraně kapacit a v případě pokračující krize bude nutné, aby „se otevřela Evropa“.

„Není možné, že budeme žít s někým dva roky a budete se mít rádi. Může to být druhá fáze toho, co se děje. Nesmíme vytvářet pocit, že je někdo preferován. S občany se musí neustále komunikovat. Postarat se o lidi v tělocvičně je něco jiného než vytvářet systém, že zde Ukrajinci budou delší dobu,“ apeloval hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Podle ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka jsme se před necelým měsícem probudili s válkou, což přinese neočekávané výdaje a náklady všem. „Musíme to vysvětlovat,“ podotkl.

Neexistuje dilema, jestli Ukrajinci, nebo my

Rakušan ve vysílání zdůraznil, že společnost musí fungovat jako celek. „Migrační krizi způsobil Putin a jeho agrese. My musíme reagovat. Kdyby to vláda nechala běžet a dopustila chaos, byla by nezodpovědná a dělala by vše proti lidem v České republice,“ obhajoval ministr vnitra dosavadní postup kabinetu.

Problémy se prý snaží řešit v rámci všech resortů. „Neexistuje dilema, jestli Ukrajinci, nebo my. Snažíme se udržet funkční systémy zdravotnictví, sociální péče nebo školství,“ zdůraznil Rakušan.

Šéf opozičních poslanců SPD Radim Fiala však nesouhlasil. Jako argument uvedl, že český rozpočet, stejně jako území, není nafukovací.

„Agresoři by měli radost, co říkáte. Může nás to poslat do ekonomické propasti. Nesmíme uvažovat emocionálně, ale relevantně, aby se záchranný člun nepotopil. Děsí mě, že může být 10 milionů uprchlíků a vy říkáte, že to všichni zvládneme. Dívám se na to pragmaticky a nejde to zvládnout,“ vpálil Fiala Rakušanovi.

Tagy: