Zemřela fotbalová legenda. Whitefoot byl hvězdou týmu, který zasáhl velmi krutý osud

Ve věku devadesáti let zemřel legendární fotbalista Jeff Whitefoot. Patřil do slavného týmu Manchester United známého jako „Busby Babes“. O jeho smrti informoval jeho bývalý klub.

„Manchester United je hluboce zarmoucen zprávou o smrti bývalého Busby Babea, Jeffa Whitefoota. V polovině padesátých let bylo v Anglii jen málo vnímavějších a přesnějších nahrávačů než Jeff,“ napsal klub v nekrologu.

ČTĚTE TAKÉ: Počestný Limberský v Karlových Varech? Budu hodný a do půlnoci v posteli, slíbil

Právě v Manchesteru United zahájil Whitefoot svou kariéru. Bylo mu šestnáct let, když v dubnu roku 1950 nastoupil v zápase proti Portsmouthu a stal se tak nejmladším ligovým debutantem United. „Hrál s chladnou, zdánlivě nenucenou grácií, za níž se skrývala ostrá soutěživost,“ poznamenal klub.

Bývalý záložník patřil do Busby Babes, což je termín, který se používal pro mladé hráče Manchesteru United, které trenér Matt Busby začlenil do prvního týmu. Tento tým byl velmi úspěšný a získal několik ligových titulů, ale jeho příběh je také tragický kvůli mnichovské letecké katastrofě v roce 1958, při které zemřelo osm hráčů Manchester United a několik dalších členů týmu a posádky.

Whitefoot tehdy na palubě nebyl. Krátce před touto tragédií z týmu odešel do druholigového klubu Grimsby Town. Zjevně však stále toužil po fotbalu na té nejvyšší úrovni, a tak v červenci 1958 přestoupil do Nottinghamu Forest, s nímž v roce 1959 vyhrál FA Cup.

Po ukončení aktivní hráčské kariéry se Whitefoot věnoval různým činnostem – své manželce pomáhal s provozem sázkové kanceláře, později se živil jako zelinář a převzal hospodu v hrabství Leicestershire, píše deník Sky News.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Karlových Varech měl premiéru film Světýlka. Uchvátil výkon mladé herečky v hlavní roli

Tagy:
fotbal Manchester United FC Jeff Whitefoot Busby Babe