Čím žil svět sportu v roce 2021: Kúdela vs. Kamara, Messi nebo český olympijský průšvih

Rok 2021 dospěl do finále a zanechal za sebou mnoho sportovních příběhů. Jak to bývá – některé způsobily euforii, jiné smutek, další naháněly hrůzu. Připomeňte si v chronologickém pořadí, co nejvíce rezonovalo v Česku, případně po celém světě.

Kúdela vs. Kamara aneb Česko vs. Západ

To, že se fotbalová Slavia Praha dokázala dostat do čtvrtfinále Evropské ligy, byl fenomenální úspěch. Smutné bylo, že když „sešívaní“ postoupili v březnu přes Glasgow Rangers mezi nejlepší osmičku, mluvilo se o něčem zcela jiném než o jejich skvělém výkonu. Skotský tým se ho v odvetě na Ibrox Stadium snažil brzdit abnormálně surovou hrou, každopádně tématem na další týdny – či spíše měsíce – zůstal „rozhovor“ stopera Ondřeje Kúdely s finským záložníkem tmavé pleti Glenem Kamarou.

Hráč soupeře měl od slávisty slyšet „you fucking monkey“ (ty zas*aná opice) a po utkání nastal třesk. I když pro to neexistovaly přímé důkazy, Kúdelu, Slavii i celou Českou republiku hodily „ostrovy“ do rasistického pytle. Autor údajných slov vše popíral, bránil se soudní cestou, ovšem organizace UEFA věřila verzi Kamary a jeho právníka Aamera Anwara, který spolu s fotbalistou okamžitě upadl v tuzemsku do nemilosti. Kúdela hrající v životní formě pak přišel kvůli desetizápasovému trestu o mistrovství Evropy.

Bez kontroverzí se neobešel ani další letošní zápas Rangers s českým týmem. Skotský tým narazil na podzim v Evropské lize na Spartu a opět byl Kamara vidět, ve druhém poločase byl po druhé žluté kartě vyloučen.

Jak Krejčíková vyšívala v Paříži

Barbora Krejčíková má za sebou výjimečnou sezonu. Už dříve patřila do škatulky „výtečná deblistka“, nicméně ve dvouhře o ní dlouho nebylo slyšet. Ještě v září 2020 se nacházela ve druhé stovce žebříčku WTA. Ve stejnou dobu byla o rok později světovou pětkou.

Na tomto mílovém kroku pracovala v průběhu celého roku, ale nejvíce bodů jí zajistilo tažení na antukovém grandslamu Roland Garros. V Paříži předvedla neuvěřitelnou jízdu, kterou završila 12. června finálovým triumfem nad Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou. Francouzskou pohádku pak ještě o zhruba 20 hodin později korunovala vítězstvím ve čtyřhře po boku Kateřiny Siniakové.

Eriksenův kolaps

Ve chvíli, kdy Krejčíková pózovala s trofejí, se fotbalista Christian Eriksen chystal na první zápas Eura, ve kterém jeho Dánsko doma v Kodani hostilo Finsko. Ke konci prvního poločasu do celého světa zamířily děsivé obrázky. Eriksen se zničehonic skácel na zem, kde posléze s vytřeštěnýma očima bezvládně ležel.

Po zástavě srdce následovaly nekonečné chvíle. Spoluhráči záložníka bojujícího o život plakali, mezitím lékaři zahájili resuscitaci a využili i defibrilátor. Elektrický výboj naštěstí zabral a Eriksen později z nemocnice vzkázal, že je v pořádku. Dánové, které hrozivý okamžik semkl, to nakonec dotáhli až do semifinále Eura.

Jak to bude dále s Eriksenovou kariérou, zatím není jasné. Byl mu voperován kardioverter – defibrilátor, se kterým nemohl pokračovat u dosavadního zaměstnavatele Interu Milán. V Itálii je totiž zakázáno s tímto přístrojem hrát, a tak byla po vzájemné dohodě jeho smlouva ukončena. Dobrou zprávou je, že Eriksen už začal individuálně trénovat.

Fenomén Schick

Daleko veselejší stopu za sebou na Euru zanechal český útočník Patrik Schick. Oslnil už v prvním utkání týmu Jaroslava Šilhavého v Glasgow proti domácímu Skotsku. V Hampden Parku se nejprve trefil v prvním poločase hlavičkou, ale celý svět pak mluvil o gólu z druhého poločasu. Míč se z hloubi české poloviny odrazil směrem ke skotské brance, Schick se za ním kolem půlící čáry rozběhl, všiml si, že skotský gólman David Marshall je daleko z branky a z více než 40 metrů vyslal neuvěřitelně přesnou ránu, která zapadla pod břevno.

Schick následně rozšířil střelecký účet proti Chorvatsku, skóroval v osmifinále s Nizozemskem i ve čtvrtfinále s Dánskem. Byl jednoznačným tahounem reprezentace a s pěti góly se dělil o post nejlepšího střelce Eura s Cristianem Ronaldem. Trofej si ale odnesl pouze Portugalec, protože měl navíc jednu asistenci. Každopádně cenou útěchy pro Schicka mohlo být, že jeho fenomenální branka proti Skotsku byla vyhlášená gólem celého šampionátu.

Mistrovství Evropy předznamenalo, že se českému kanonýrovi bude dařit i v následující sezoně. V dresu Bayeru Leverkusen válí, nejvíce ohromil na začátku prosince v bundesligovém zápase s Fürthem. Vstřelil čtyři góly, z toho tři během sedmi minut.

Ostuda Anglie

Anglie nedotáhla do konce svůj sen – vyhrát doma ve Wembley vůbec poprvé mistrovství Evropy. Byla velmi blízko. Proti Itálii ve finále vedla, nakonec zápas dospěl k penaltovému rozsřelu, při němž domácí selhali. Na obrovském zklamání měli podíl střídající hráči „Albionu“, které trochu nelogicky trenér Gareth Southgate určil coby exekutory pokutových kopů. Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka své pokusy neproměnili.

Protože jde o hráče tmavé pleti, od mnoha svých fanoušků si vyslechli rasistické nadávky, což jen dokumentovalo chování příznivců Anglie během celého turnaje. Pravidelně pískali a bučeli při hymnách soupeře, vše korunovaly desítky Angličanů, kteří se snažili na finále s Itálií dostat násilně, ačkoliv neměli vstupenky. Řádění se ještě umocnilo po finálovém fiasku. Nevybíravé útoky „ostrovních“ příznivců zažili o pár dní později fanoušci Dánska a celkově Anglie vzešla z Eura se značně pošramocenou pověstí.

Česká basketbalová senzace

Že se mužská basketbalová reprezentace vydává správným směrem, ukázalo už předloňské mistrovství světa v Číně. Jen účast na této akci byla obrovským – v samostatné historii republiky nevídaným – úspěchem. Dostat se na olympiádu je ještě složitější a ani přes vydařený šampionát se příliš nečekalo, že by se Češi měli vypravit do Tokia. Nicméně kvalifikaci v Kanadě zvládli s bravurou.

Zvláště díky skalpu domácích Kanaďanů v semifinále a následnému triumfu nad Řeky ve finále se urodila neskutečná věc. Pod pět kruhů zamířil národní tým poprvé od roku 1980. Pivot Ondřej Balvín tomu sám nevěřil a v rozhovoru pro iSport.cz pronesl: „Vždyť jsme jen banda ču*áků na výletě.“ V euforii odkazoval na název konverzační skupiny českých hráčů v aplikaci WhatsApp.

Na hrách v Japonsku zvládl výběr Ronena Ginzburga porazit Írán, na Francii ani Spojené státy americké nestačil, byť vedení nad hvězdným týmem USA 25:18 po první čtvrtině vypadalo velmi slibně.

(Ne)slavný český let do Tokia

Na rozdíl od basketbalistů se nakonec v Tokiu nepředstavilo několik sportovců, kteří si účast vybojovali daleko dříve než nečekaní hrdinové z palubovky. Česko se na olympiádě „proslavilo“ ještě dříve, než hry začaly.

Část tuzemské výpravy do dějiště cestovala společným vládním speciálem. A další dny se pro český tým proměnily v noční můru. Ve výpravě se totiž začaly objevovat pozitivní testy na koronavirus. Nejsmutnější obětí byl beachvolejbalový pár Barbora Hermannová – Markéta Nausch Sluková. Druhá jmenovaná se chystala na poslední hry předtím, než se pokusí založit rodinu. Tyto plány už ostatně odložila o rok, když byly kvůli pandemii přesunuty samotné hry. V Japonsku si nakonec vůbec nezahrála.

Veškerá nevole se obrátila proti Českému olympijskému týmu, který podle kritiků nezajistil bezpečné podmínky pro cestu do dějiště her. Nejkontroverznější osobou byl lékař Vlastimil Voráček, kvůli němuž se nákaza na palubu letadla dostala. Velké vášně vzbudil jeho dřívější názor, podle něhož na covid pomáhá kloktání ústní vody.

Krpálek se stal nesmrtelným

Naštěstí naprostou většinu českých olympioniků žádný pozitivní test nepřibrzdil. Češi v Tokiu ukořistili celkem 11 medailí, přičemž čtyři byly zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové. Každý vybojovaný cenný kov byl pro českého fanouška velkým zážitkem, ale jeden konkrétní úspěch si zaslouží speciální odstavec.

Judista Lukáš Krpálek se stal prvním mužem, který získal olympijské zlato ve dvou váhových kategoriích. Po předchozím triumfu v Riu de Janeiru v polotěžké váze se stal šampionem v kategorii nad 100 kilogramů. To vše v judistickém chrámu Nippon Budókan. Na světě není slavnějšího místa, které by bylo spojeno s tímto sportem.

Duševní zdraví nade vše

Jedním z nejrozebíranějších témat celé olympiády bylo odstoupení gymnastické megastar z USA Simone Bilesové. Od čtyřnásobné zlaté medailistky z her v roce 2016 se očekávala další úspěšná smršť. Jenže krátce po začátku soutěže družstev oznámila, že z této disciplíny odstupuje. V dalších dnech vzdala i většinu jiných soutěží. Vše vysvětlovala tím, že chce ochránit své duševní zdraví, za což si vysloužila pochvaly i kritické reakce.

Bilesová uvedla, že se inspirovala Naomi Ósakaovou. Japonská tenistka, čtyřnásobná grandslamová vítězka, odstoupila ze stejného důvodu z letošního Roland Garros, poté odřekla i účast na Wimbledonu. Ósakaová nezvládala tlak, který na ni byl vytvářen ve chvíli, kdy před pařížským grandslamem oznámila, že nebude chodit na tiskové konference. Otázky novinářů prý její psychice neprospívaly.

Messiho náhlé sbohem Barceloně

Už loni v létě se intenzivně debatovalo o tom, kam letos zamíří jeden z nejlepších fotbalistů všech dob Lionel Messi. Nakonec v červenci vyšla zpráva, že se Argentinec dohodl na nové smlouvě, a pouto trvající 20 let mělo pokračovat. Jenže k podpisu nikdy nedošlo, jak se později ukázalo.

Dne 5. srpna obletěla celou planetu šokující zpráva. Messi končí v Barceloně. Klub se totiž nachází ve svízelné ekonomické situaci a setrvání fotbalového génia by znamenalo porušení finančních pravidel španělské La Ligy. Další dny patřily diskusím o tom, kam hvězdný hráč, který konec jedné éry obrečel, půjde. Na stole byly prakticky jen dvě varianty – Manchester City a Paris Saint-Germain. Vyhrál tým z města zpod Eiffelovy věže.

Krejčí vyměnil Boston za Olomouc

Přestup z NHL přímo do české extraligy je něco nevídaného. A transfer Davida Krejčího z Bostonu Bruins do Olomouce byl rozhodně výjimečný. Elitní útočník je totiž stále na vrcholu sil, patřil mezi nejklíčovější hráče bostonské organizace. Přesto se rozhodl pro návrat domů, protože chtěl být blíž rodině.

Pochází ze Šternberka, prošel mládeží Olomouce, za tamní A-tým nikdy do letoška nehrál. Leckdo se podivoval, že si v extralize vybral jeden z nejchudších klubů a nešel například do Sparty Praha, Ocelářů Třinec nebo Dynama Pardubice, ve kterém hrával v sezoně 2012/2013, když byla v NHL výluka.

Estébák šéfem českého hokeje

Novinář Ondřej Kuchař z deníku Sport v září zjistil, že prezident českého hokejového svazu Tomáš Král spolupracoval za minulého režimu s vojenskou kontrarozvědkou. Dokumenty hovořící o jeho estébácké minulosti říkaly, že Král disponoval krycím jménem Renáta a měl donášet na svého nadřízeného. Mělo jít o informace z jeho soukromí, měl umožnit získání klíčů k jeho bytu či zajistit instalaci odposlechu. Král také údajně nakreslil plánek bytu svého nadřízeného a předal ho kontrarozvědce, která spadala pod StB.

Nejvyšší muž českého hokeje vše popíral, odmítl kvůli kauze rezignovat a o jeho setrvání ve funkci hlasoval výkonný výbor svazu. Ten Krále podržel, sám hlavní činovník však později oznámil, že v červnu roku 2022 skončí.

Skandál v NHL

Nejprestižnější hokejovou soutěží na světě otřásl na konci října dávný sexuální skandál. Důvodem bylo sexuální obtěžování, kdy měl jednomu z hráčů dělat nemravné návrhy videokouč a vydírat ho. Kanaďan Kyle Beach nakonec sebral odvahu a přiznal, že obětí útoku byl právě on.

Do prvního týmu Chicaga přišel v roce 2010 na pozvání jako náhradník, ale dostalo se mu přivítání, na které nikdy nezapomene. Videotrenér Brad Aldrich mu měl posílat zprávy s nevhodným obsahem, masturbovat před ním a vyhrožovat fyzickou, psychickou i finanční likvidací. Beach vše oznámil, ale vedení odsunulo případ na druhou kolej. Hrálo se totiž o titul v NHL.

Klub dostal za pomalé řešení problému pokutu přibližně 44 milionů korun. A padaly hlavy. Tehdejší kouč Joel Quenneville rezignoval na funkci hlavního trenéra Floridy, tento týden odstoupil z funkce generální manažer Blackhawks a odešel i šéf administrace.

Šok na US Open

Ještě více nečekanou záležitostí než triumf Krejčíkové v Paříži bylo představení mladičké – a do té doby neznámé – tenistky Emmy Raducanuové na US Open v New Yorku. V 18 letech se stala nejmladší grandslamovou vítězkou od triumfu Marie Šarapovové na Wimbledonu v roce 2004. Raducanuová navíc pozvedla trofej jakožto 150. hráčka žebříčku WTA. A na začátku léta byla dokonce až ve čtvrté stovce pořadí.

Pikantní je rovněž fakt, že finále hrála proti jen o dva měsíce starší Kanaďance Leylah Fernandezové. Ve Velké Británii byla Raducanuová zvolena sportovcem roku třeba i proto, že se stala první ženskou šampionkou na jednom ze čtyř největších turnajů z této země po 44 letech.

Kde je Pcheng Šuaj?

Na začátku listopadu čínská tenistka Pcheng Šuaj zveřejnila znepokojivý příspěvek na sociální síti Weibo. Přinesla v něm podrobnosti o tom, jak ji měl bývalý vicepremiér Číny Čang Kao-li před pár lety znásilnit. Post vydržel v internetovém prostoru jen několik desítek minut, pak zasáhli cenzoři. A samotná někdejší světová jednička se najednou vypařila. Na dotazy, jestli je v pořádku, nereagovala, později tenisová asociace WTA obdržela pofidérní dopis, který se nezdál být příliš autentickým. Pak přicházely další bizarní důkazy o tom, že žije.

Větší klid přinesl až videohovor Pcheng se šéfem Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem, po kterém bylo jasné, že je tenistka fyzicky v pořádku. Nicméně stále přetrvávají obavy z toho, jestli je někdejší deblová parťačka Andrey Sestini Hlaváčkové svobodná a může si dělat, co chce. Lidskoprávní organizace, i mnoho dalších osob, jsou přesvědčeny, že nikoliv.

I proto se WTA rozhodla k ráznému kroku a s vědomím obrovských finančních ztrát zrušila všechny turnaje v Číně naplánované na příští rok. Těsně před Vánoci dostal případ další zápletku. Pcheng Šuaj totiž sexuální napadení po měsíci a půl popřela.

Obrovská smůla Samkové

Sportovní tragédie. To, co se stalo snowboardcrossařce Evě Samkové, jinak nazvat nejde. Na startu sezony ladila formu pro olympijské hry, ze kterých už v minulosti přivezla zlatou i bronzovou medaili. Na závodě Světového poháru v rakouském Montafonu se jí dařilo – v soutěži smíšených družstev spolu s Janem Kubičíkem vybojovala historicky první cenný kov pro Česko.

Pro úspěch se snažila udělat maximum. Proto v cíli „předkopla“ své prkno, aby tak dosáhla co nejlepšího výsledku. Jenže při závěrečném manévru si – jak se po pár hodinách od konce závodu ukázalo – zlomila oba kotníky. Jen necelé dva měsíce před startem her v Pekingu.

Okamžitě zamířila na operaci, která dopadla dobře, účast na olympiádě ještě oficiálně vyloučená není. Ovšem se šancemi to nevypadá příliš slibně.

Bohatý spis Šváb

Že je kauza týkající se zejména bývalého místopředsedy fotbalové asociace Romana Berbra velkou věcí, bylo jasné už loni v říjnu, kdy byl mocný muž zatčen. Postupem času ale celý balík pofidérností a kontroverzí narůstá do monstrózních rozměrů. Na veřejnost se totiž v prosinci začaly vynášet další a další odposlechy z policejního spisu nazvaného „Šváb“, ve kterém Berbr vystupuje jako „Dirigent 00“.

Ze spisu vyplývá, že Berbr chtěl být prakticky u všeho, co se týkalo českého fotbalu. Největší rozruch způsobila část týkající se komunikace mezi Berbrem a bývalým sportovním ředitelem Slavie Praha Janem Nezmarem. Policie přišla z poznatkem, že „sešívaní“ mohli Berbrovi slíbit za ligový titul ze sezony 2018-2019 milionový úplatek. Dále ovšem uvedla, že pro to nenalezla dostatečné množství důkazů.

Grandiózní sezona formule 1 s pachutí na konci

Max Verstappen versus Lewis Hamilton. Formule 1 v roce 2021 nabídla skvostnou podívanou zejména díky fantastickým výkonům obou protagonistů. V souboji mladé hvězdy týmu Red Bullu a sedminásobného světového šampiona z Mercedesu nechybělo nic a jejich rivalita zařídila zřejmě nejlepší sezonu královny motorsportu od začátku nového tisíciletí.

Celoroční bitva měla fantastické vyústění. Oba piloti šli do závěrečné Grand Prix v Abú Dhabí s 369,5 body. Během závodu ve Spojených arabských emirátech dlouho tahal za kratší konec Verstappen. Jenže dramatické dění v posledních kolech způsobené nehodou Nicolase Latifiho a následného vyjetí safety caru vše obrátilo ve prospěch nizozemského pilota. A ten se stal poprvé světovým šampionem.

Koncovka seriálu je považována za neférovou a opakovaně se zmiňuje slovo „krádež“. Může za to nepochopitelné ignorování předepsaných pravidel ze strany ředitele závodu Michaela Masiho a jeho týmu. Poražená stáj Mercedes napřed proti konání komisařů protestovala, nakonec se ale ve stížnostech rozhodla nepokračovat.

Tagy:
gymnastika Formule 1 Lewis Hamilton Lionel Messi tenis Naomi Ósakaová Lukáš Krpálek Barbora Krejčíková Patrik Schick Tomáš Král Eva Samková judo hokej fotbal sport David Krejčí basketbal Max Verstappen česká fotbalová reprezentace Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Ondřej Kúdela Glen Kamara anglická fotbalová reprezentace Christian Eriksen Emma Raducanuová česká basketbalová reprezentace Simone Bilesová Pcheng Šuaj