Po útoku Rusů přišla o ruku a ztratila otce. Snad mi nechtěli ublížit, věří 9letá dívka

Když rodina devítileté Saši prchala z kyjevského předměstí, začali Rusové ostřelovat jejich auto. Otec útok nepřežil, dívka skončila s postřelenou rukou v nemocnici. Následně o horní končetinu přišla. I přes hrůzy, které zažila, je přesvědčená, že agresoři jí nechtěli ublížit. Jen den před invazí měla holčička deváté narozeniny.

Už není tajemstvím, že Rusové při své invazi na Ukrajině ostřelují i civilní cíle. Během války, která trvá téměř tři týdny, zemřely podle oficiálních zdrojů stovky lidí, kteří nemají s konfliktem nic společného. A přibližně stovka dětí.

Mezi nimi mohla být i 9letá Saša. Když chtěla s rodinou uprchnout z předměstí hlavního města Kyjeva, zahájili Rusové palbu na jejich auto. Téměř všichni se dokázali rychle schovat do sklepa. Až na otce, ten útok nepřežil.

„Střelili mě do ruky. Běžela jsem za sestrou, moje máma upadla. Myslela jsem, že je konec. Ale nebyla mrtvá, jen se kryla před střelbou. Schovávala se,“ cituje web Mirror vzpomínky malé Saši.

Pak ale ztratila vědomí. „Někdo mě odnesl do sklepa, kde mě ošetřili. A pak mě nějací lidé odnesli na ručníku do nemocnice,“ popsala další okamžiky hrůzného zážitku. Jenže přesun do nemocnice nastal až za několik desítek hodin.

Jeden z doktorů uvedl, že Saša, její sestra a matka se dva dny ukrývaly ve sklepě, zatímco nad nimi zuřila válka. Aby lékaři zachránili dívce život, po objevení gangrény jí byli nuceni amputovat levou ruku nad loktem.  Do otevřené rány se jí hned po zranění dostala infekce.

Doufá, že jí Rusové nechtěli ublížit

„Nevím, proč mě Rusové postřelili. Doufám, že to byla nehoda a nechtěli mi ublížit,“ řekla dívka, kterou útok poznamenal na celý zbytek života. Za přesun do nemocnice může děkovat dobrovolníkům, kteří Sašu přenesli před válečnou zónu se vztyčenou bílou vlajkou.

Podle lékařů však není Sašin případ ojedinělý. I několik dalších dětí utrpělo „strašná zranění“. Většina z nich navíc přišla minimálně o jednoho rodiče. Zdravotní sestra, která Sašu ošetřovala, uvedla, že děkuje zdravotníkům za záchranu a péči o ni a odmítá plakat i po tak strašlivém zážitku.

Tagy: