Detaily nehody u Klínce: Zapomněl vlak zabrzdit? Souprava bez lidí ujela pět kilometrů

Vlak vykolejil u Mníšku pod Brdy

Nehodu vlaku u Klínce zřejmě zavinil strojvedoucí

Nehodu vlaku, který se ve čtvrtek u obce Klínec samovolně rozjel, vyšetřují policisté jako trestný čin ohrožení z nedbalosti. Podle informací Krimi zpráv měl selhat strojvedoucí. Starší muž je teď postaven mimo službu. Souprava bez lidí a dozoru ujela přibližně pět kilometrů, než vykolejila.

Vlak se třemi vagony se samovolně rozjel ve čtvrtek odpoledne. Bez strojvedoucího a bez cestujících ujel podle odhadů kolem pěti kilometrů. Během cesty nabral rychlost přes sto kilometrů v hodině. „Tuto událost si převzali kriminalisté z Prahy-venkov západ, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedla pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Michaela Richterová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Při nehodě na Kroměřížsku zemřela těhotná žena. Policie hledá svědky

Podle informací od zdroje obeznámeného s vyšetřováním měl selhat strojvedoucí. Předtím, než se vydal na plánovanou přestávku, vlak nejspíš zapomněl zabrzdit, aby zabránil samovolnému rozjetí. „Kolega strojvedoucí byl okamžitě postaven mimo službu. Další kroky vůči němu budou záviset na průběhu vyšetřování,“ popsal mluvčí Českých drah Filip Medelský. Vyšetřování ale zabere několik měsíců.

Před osmou hodinou večer dorazil nehodový vlak z Prahy, který umístil vagon zpátky na koleje. Nakolejení několikatunového vlaku bylo velmi náročné a trvalo více než dvě hodiny. Další dva vagony zůstávají vedle trati. „Je dost dobře možné, že se budou rozřezávat a po menších kusech odvážet buď po kolejích nebo po blízké cestě na šrotiště k další likvidaci,“ řekl Medelský. „Škoda na vykolejeném vlaku byla předběžně odhadnuta na 9 milionů korun,“ sdělila Richterová.

V pátek ráno na místo dorazila technická četa Správy železnic, která kontrolovala koleje. Kdy dopravce vraky zlikviduje, není zatím jasné. Provozu nijak nepřekáží a jsou zabezpečené.

Tagy: