Do Česka se vrátí zima. Silný vítr vystřídají sněhové přeháňky a mrznoucí mlhy

Zima

Počasí 24.2.2022 10:20

V Česku se od čtvrtka ochladí. Ve vyšších polohách napadne sníh a meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varují před mrznoucími mlhami. O víkendu se také uklidní silný vítr.

Ve čtvrtek bude během dne od západu začalo přibývat oblačnost a později večer se na západě a severozápadě Čech místy vyskytnou přeháňky, nad 800 metrů nad mořem smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 7 až 11 °C, ojediněle kolem 13 °C a na horách v tisíci metrech nad mořem kolem 4 °C. Povane slabý, postupně mírný jihozápadní vítr o síle 3 až 7 m/s, zejména na severu Moravy a ve Slezsku čerstvý jihozápadní až jižní vítr o rychlosti 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h) a na horách, na severu a východě dosáhne kolem 25 m/s (90 km/h).

V noci ze čtvrtka na pátek přes Českou republiku bude postupovat k východu studená fronta. Za ní k nám začne proudit od západu studený vzduch. Počasí očekávejme oblačné až polojasné, přechodně až zatažené. Od západu se místy vyskytnou přeháňky, nad 600 metrů nad mořem smíšené nebo sněhové. Nejnižší teploty klesnou na 4 až 0 °C, na západě Čech až na -2 °C. Povane mírný, přechodně čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti 4 až 9 m/s, místy s nárazy o síle 15 až 20 m/s (až 70 km/h). Jihozápadní vítr se postupně změní na západní až severozápadní.

V pátek počítejme s polojasným až oblačným počasím. Odpoledne a večer začne od západu přibývat oblačnost. V západní polovině Čech se později postupně místy objeví přeháňky, většinou sněhové. Jinde se vyskytnou srážky jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 3 až 7 °C, na jihu Moravy až 9 °C. Bude vát čerstvý západní až jihozápadní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, zejména v Čechách místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer ale začne vítr slábnout.

Sobotní počasí většinou bude oblačné a místy se objeví sněhové přeháňky. Během odpoledne od severozápadu začne oblačnost ubývat a srážky ustávat. Nejnižší noční teploty dosáhnou 2 až -2 °C, na severovýchodě až -4 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 3 až 7 °C.

Počasí se vyjasní

V neděli se očekává polojasné až skoro jasné počasí. Na severovýchodě se při přechodně zvětšené oblačnosti místy vyskytne slabé sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, na severovýchodě dosáhnou kolem 2 °C.

V pondělí počítejme s jasným až polojasným počasím. Ráno se ojediněle objeví mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty dosáhnou -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 3 až 7 °C.

Od úterý do čtvrtka bude jasno až polojasno. Ráno se ojediněle vyskytnou mrznoucí mlhy. Později začne přibývat oblačnost a výjimečně se objeví srážky, od vyšších poloh sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na -4 až -8 °C, v závěru období stoupnou na 1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 3 až 8 °C.

Tagy: