Drulák: K abdikaci kvůli Rusku nutí Zemana aktivisté. Nerozumí mezinárodní politice

Politolog a bývalý diplomat Petr Drulák.

K věci (303)

Kvůli dlouhodobé náklonnosti k Rusku vyzývají někteří politici či diplomaté prezidenta Miloše Zemana k abdikaci. Podle politologa Petra Druláka se však jedná o aktivisty, kteří žijí ve světě, který s tím naším nemá nic společného. „Tyto hlasy nechápou podstatu mezinárodní politiky. To, že jsme na Rusku do určité míry závislí, vede racionální politiky ke snaze dohodnout se. Příkladem je Zeman i Klaus,“ podotkl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

V tomto týdnu vyzvali k abdikaci prezidenta Zemana někteří politici a diplomaté. Například Petr Pithart nebo Jan Ruml upozorňovali, že byl dlouhá léta Rusku nakloněn. „Tyto hlasy nechápou podstatu mezinárodní politiky. To, že jsme na Rusku do určité míry závislí, vede racionální politiky ke snaze dohodnout se, jak to dělal Zeman nebo Klaus. Jako to poměrně úspěšné dělá Viktor Orbán či jak to dělala Angela Merkelová,“ připomněl.

Podle něj se jedná o aktivisty, kteří „žijí ve světě, který s tím naším nemá společného skoro nic“. „Na tom, že zde byli lidé, kteří hledali s Ruskem rozumný vztah, není nic špatného,“ řekl Drulák a přiznal, že se před měsícem zmýlil. Myslel si, že se situace na Ukrajině bude moci nadále řešit diplomaticky. „Vyjednávání zřejmě k ničemu nevedla a Kreml se rozhodl pro brutální a nebezpečný krok. Není jednoduché říci, co se změnilo,“ uvedl.

Podle něj to mohla způsobit náhlá změna postoje ruského prezidenta Vladimira Putina. „Stejně tak mohlo jít o to, že Rusko dostalo závažnou informaci ohledně ohrožení nebo signály, které si Ukrajina, Rusko a USA vyměnily. Tedy, že jednání už neměla smysl. Nevíme, co bylo spouštěčem,“ pokračoval. Je si však jistý, že jednou z příčin bylo jednání mocností o členství Ukrajiny v NATO.

„A to i přesto, že Rusko dávalo jasně najevo, že je zásadně proti. Není to zřejmě jediná příčina, ale jedna z nich,“ dodal. Podotkl, že Rusko se nebojí Ukrajiny jako takové, ale myšlenky, že by se stala součástí NATO. „Na Ukrajinu by pak byly umístěny zbraňové systémy, které by Rusko považovalo za hrozbu. Takový je zájem Ruska a Západ ho nevzal dost v potaz,“ uzavřel.

Tagy: