Epidemie covidu dál mírně zpomaluje. Ve čtvrtek přibylo přes osm tisíc nakažených

Epidemie covidu druhý den v řadě mírně zpomalila. Ve čtvrtek v ČR přibylo 8 163 potvrzených případů, nejméně ve všední den za dva týdny. Rozdíly ale nejsou výrazné, minulý čtvrtek bylo nově nakažených jen o 75 více. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Testuje se navíc stále méně, pozitivita testů je tak vyšší. Laboratoře odhalily i 1 485 podezření na opakovanou nákazu, rovněž méně než před týdnem. V nemocnicích je s koronavirem 2 194 lidí, z toho 135 v těžkém stavu.

Na 100 000 obyvatel připadá v Česku za uplynulých sedm dní 502 nakažených. Takzvané incidenční číslo tak k dnešku od čtvrtka kleslo jen minimálně. Snížilo se v polovině krajů. Nejnižší incidence zůstává v Karlovarském kraji, kde je na 100 000 obyvatel v posledních sedmi dnech 355 případů covidu. Naopak v Plzeňském kraji má incidenční číslo hodnotu 633, nejvíce v Česku.

Laboratoře ve čtvrtek provedly zhruba 28 500 testů, před týdnem jich bylo o 7 500 více. Pozitivita se zvýšila u všech třech typů. V případě nejčastějších preventivních testů bylo pozitivních 22,48 % vzorků, před týdnem to bylo zhruba 15 %. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, se pak covid prokázal v téměř 26 %, což je nejvíce za měsíc.

Zájem o očkování dál klesá

Počet hospitalizovaných od minulého čtvrtka klesl o 135. V těžkém stavu bylo před týdnem stejně pacientů jako nyní. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška by mělo do nemocnic směřovat v následujících dnech průměrně 200 pacientů, 20 na jednotky intenzivní péče.

S covidem dosud v Česku zemřelo 39 318 lidí. V tomto týdnu je obětí zatím 98, na čtvrtek připadá 12 zemřelých. Údaje z posledních dní ale obvykle při dalších aktualizacích rostou.

Očkovat proti covidu se ve čtvrtek nechalo 3 558 lidí, asi o 550 méně než před týdnem. Zájem o vakcinaci klesá dlouhodobě. Většina lidí si nyní chodí pro třetí posilující dávku, ve čtvrtek to bylo téměř 2 900 zájemců. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu řekl, že Evropská unie chystá společnou strategii na přeočkování proti covidu-19 na podzim. Zatím ale podle něj není jasné, jakou by se očkovalo vakcínou.

Česko ode dneška zrušilo všechna koronavirová omezení pro příjezd ze zemí Evropské unie a dalších osmi evropských států. Lidé už nemusí muset vyplňovat příjezdový formulář, povinné není ani potvrzení o testu, očkování nebo prodělané nemoci.

První případy koronaviru v Česku se potvrdily 1. března 2020. Za dobu trvání epidemie se v zemi prokazatelně nakazilo více než 3,7 milionu lidí.

Tagy:
očkování TOP 09 Plzeňský kraj Vlastimil Válek Evropská unie Karlovarský kraj Ladislav Dušek Česko COVID-19 Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR