Česká města nabízejí byty uprchlíkům. Ukrajinci mají přednost, stěžují si žadatelé

Fronta uprchlíků

Byty pro Ukrajince

Ukrajinci prchající před válkou se v Česku setkávají s obrovskou vlnou solidarity. Pořádá se mnoho sbírek a města jim poskytují ubytování, aby měli kde složit hlavu. Mnohým českým žadatelům o byty se ale nelíbí, že přednost dostávají Ukrajinci.

České matky žijící v azylových domech na podobné byty čekají roky. Teď mají pocit, že se na ně zapomnělo. Paní Gáborová má vážné zdravotní problémy, se dvěma dětmi už třetím rokem žije v azylovém domě, ráda by se přestěhovala do městského bytu, ty teď ale přednostně dostávají ženy z Ukrajiny.

„Dva roky čekám na byt a pořád se mi nedaří. Pro ně je to samozřejmost, přijedeme sem a oni nám dají byt,“ stěžuje si.

V plzeňském Domově sv. Zdislavy žije 24 matek s dětmi. Na byty od města čekají už roky, ze současné situace jsou frustrované.

„Potravinová pomoc je slabší, hygienická pomoc je slabší. Je to pro ně zatěžující, vidí, že kdyby byly z Ukrajiny, tak by to šlo rychleji,“ myslí si tamní sociální pracovnice Jana Reková.

Město Plzeň uvolní z bytového fondu 10 bytů, ty dostanou přednostně matky s dětmi a senioři. První tři měsíce budou za metr čtvereční platit 50 korun, což je zhruba čtvrtina běžné ceny. „Protože jsme uvolnili veškeré volné kapacity a nebude to stačit, tak město Plzeň založilo transparentní účet,“ uvádí radní města David Šlouf.

Jihočeské město Tábor poskytne uprchlíkům 17 bytů. Běžně tam na byt čeká 80 žadatelů. „Jsou různých kategorií ve smyslu velikosti i třeba jestli panelový dům, nebo zděný dům,“ popisuje starosta Štěpán Pavlík.

V českých médiích se šíří zpráva, že město Šumperk přerušilo přidělování městských bytů zájemcům řádně registrovaným na čekací listině a namísto toho jsou tyto byty přidělovány ukrajinským uprchlíkům.

To ale podle starosty Tomáše Spurného není pravda, pouze zprostředkovává ubytování. Čeká, že povinnost ubytovat Ukrajince přijde od vlády v následujících týdnech. „Je možné, že ze strany ministerstva vnitra budeme požádáni, abychom ubytovali určité kvóty Ukrajinců,“ myslí si.

Tagy: