Nejjasnější kometa za dlouhou dobu. Najdete ji na večerní obloze, vidět je i očima

Po polární záři, která byla ve čtvrtek vidět i v Česku, je tu další výjimečná vesmírná událost, která se jen tak nemusí opakovat. Kometa Tsuchinshan–ATLAS se v sobotu 12. října nejvíce přiblíží Zemi a bude vidět na večerní obloze pouhýma očima. Přinášíme nejdůležitější informace, jak a kde ji můžete pozorovat.

Kometu Tsuchinshan–ATLAS nebo také C/2023 A3 bylo možné pozorovat už na začátku října v brzkých ranních hodinách, teď se ale přesouvá na večerní oblohu a mělo by ji být možné sledovat pouhýma očima, a to i z měst znečištěných takzvaným světelným smogem. To naposledy předvedla kometa NEOWISE v roce 2020, upozorňuje web astro-novinky.eu.

Kde kometu najdete a odkud ji nejlépe pozorovat

V sobotu 12. října odpoledne bude kometa nejblíže k Zemi. Přiblíží se na necelých 71 milionů kilometrů, a bude tedy od Země jen zhruba 184krát dál než Měsíc.

ČTĚTE TAKÉ: Nebeský úkaz, který uvidíte jednou za život. Každým dnem má vybuchnout planoucí hvězda

„Toho dne bychom ji mohli vyhlížet velmi nízko nad obzorem už za pokročilého soumraku a v případě její vysoké jasnosti si ji vychutnat už prakticky v plné kráse. Bude ale zapotřebí pozorovací místo s dokonale odkrytým západním obzorem, například kopec či nějaká vyhlídka,“ radí astronomický web.

Kometa pak bude na obloze postupně stoupat. Bude sice poněkud slábnout její jasnost, měl by však více vyniknout její ohon a bude jednodušší ji sledovat. Od 18. října už také nebude její pozorování rušit svit Měsíce. Za dobrých světelných podmínek by měla být viditelná pouhýma očima, a to až do začátku listopadu.

MAPA: Jak najdete kometu Tsuchinshan–ATLAS

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Unikátní záběry polární záře. Astronaut natočil úchvatné video z Mezinárodní vesmírné stanice

Tagy: