Lži Trumpa i slabý výkon Bidena. Svět řeší třaskavou prezidentskou debatu

Joe Biden s manželkou Jill

USA prezidentské volby 2024 (7)

Proběhla očekávaná debata amerického prezidenta Joea Bidena a jeho předchůdce i vyzyvatele v jednom, Donalda Trumpa na CNN. Oba rivalové, kteří si ani nepotřásli rukou, nešetřili osobními útoky. Střetli se například ohledně ekonomiky, potratů, války na Ukrajině nebo migrace. Odborníci v souvislosti s debatou zmiňují časté nepravdivé až lživé výroky Trumpa, na které ale podle nich Biden neuměl reagovat. Celkově je výkon současného prezidenta hodnocen jako nepříliš dobrý. Spekuluje se dokonce o jeho odstoupení z kandidatury. Biden nicméně prohlásil, že si v debatě vedl dobře.

Oba američtí státníci dobře věděli, že v debatě bez diváků pořádanou americkou stanicí CNN jde skutečně o hodně. Biden i Trump začali zostra, nechyběla ani řada osobních útoků. Oba rivalové se tvrdě střetli ohledně potratů, ekonomiky, migrace nebo války na Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Katastrofa a zděšení u demokratů. Bidenovi lidé ani nepřišli mezi novináře, kritizoval Klvaňa

Americký prezident Joe Biden svým výkonem v první předvolební debatě neuklidnil voliče, kteří mají obavy, že je na výkon funkce příliš starý. Před kamerami byl 81letý demokrat nejistý a zasekával se, uvádí ve svých hodnoceních americký tisk. Biden novinářům po debatě řekl, že podle svého mínění si nevedl špatně. „Myslím, že jsme si vedli dobře,“ řekl doslova Biden. Jeho 78letý republikánský soupeř a exprezident Donald Trump byl sebevědomý, ovšem jeho vystoupení bylo plné nepravdivých a zavádějících výroků.

Biden obvinil svého republikánského oponenta Donalda Trumpa, že „odměňoval bohaté“ a „nechal ekonomiku v chaosu“, když odcházel z Bílého domu. Trump naopak obvinil Bidena, že svým vedením zapříčinil vysokou inflaci a negativní aspekty vlastních ekonomických výsledků přiřkl pandemii covidu-19.

„Inflace naši zem zabíjí,“ poznamenal Trump a uvedl, že vytvořil „největší ekonomiku v historii naší země“, než začala pandemie covidu-19.

Biden byl prvním, koho dnes dvojice moderátorů požádala o odpověď. Ta byla očividně pečlivě připravená, podotýká deník The New York Times (NYT); demokrat s mírně chraplavým hlasem mluvil velice rychle, kritizoval stav americké ekonomiky v době, kdy ji přebíral po Trumpově mandátu v Bílém domě, a naopak vyzdvihl vlastní úspěchy; zmínil například větší dostupnost léků na předpis a tvorbu pracovních míst.

Trump v pátek podle amerických médií projevil větší připravenost než v roce 2020, kdy se uchazeči o Bílý dům v debatě setkali naposledy. Úvodem argumentoval, že jím navrhovaná desetiprocentní cla na veškerý dovoz nezvýší spotřebitelům ceny, ale zabrání jiným zemím, aby Spojené státy „okrádaly“. Trumpova tvrzení o efektivitě tohoto opatření nicméně opakovaně zpochybnila řada analýz, podle kterých by cla mohla ve výsledku negativně postihnout americké domácnosti.

Střet ohledně války na Ukrajině

Trump odpovídal na dotaz moderátorky Dany Bashové, zda jsou pro něj přijatelné podmínky pro ukončení bojů ruského prezidenta, který požaduje, aby se Kyjev vzdal ambice připojit se k Severoatlantické alianci a aby ukrajinské jednotky opustily čtyři území na východě země, které nyní invazní vojska částečně okupují. Ukrajina požadavky odmítla; jejich přijetí by se podle ní rovnalo kapitulaci.

Trump začal na otázku odpovídat prohlášením, že američtí vojáci a veteráni „nemůžou vystát“ Bidena, řekl, že americký odchod z Afghánistánu v roce 2021 byl „nejhorším momentem v historii země“.

„Putin viděl tu neschopnost,“ prohlásil Trump a obvinil Bidenovo vedení nejen ze začátku války na Ukrajině, ale i teroristických útoků, které spáchalo loni v říjnu palestinské hnutí Hamás v jižním Izraeli.

„V životě jsem neslyšel tolik blábolů,“ reagoval Biden. Trumpa posléze kritizoval za jeho výrok z letošního února, kdy republikánský exprezident vzkázal Putinovi, aby si „dělal, co chce“.

„(Putin) chtěl dobýt Kyjev za pět dní, protože byl součástí starého Sovětského svazu... to se mu vůbec nepodařilo, ztratili tisíce vojáků, 500 000 vojáků,“ řekl mimo jiné Biden.

Zelenskyj je nejlepší obchodník na světě

Trump na opětovné vyzvání moderátorky odpověděl, že Putinovy podmínky pro konec války na Ukrajině pro něj přijatelné nejsou. USA však podle něj na válku „hloupě“ vydávají miliony na dolarů.

„Pokaždé, když (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj vstoupí do téhle země, odejde s 60 miliony dolarů, je nejlepší obchodník na světě,“ poznamenal Trump v nepřímé kritice americké podpory napadené Ukrajiny.

„Putin je válečný zločinec,“ reagoval Biden a pokračoval: „Chce celou Ukrajinu, ne jen část. A myslíte, že se pak zastaví, když ji dostane? Co myslíte, že se stane s Polskem, s Běloruskem? Všechny ty peníze, které Ukrajině dáváme, jsou ve zbraních, které vyrábíme tady ve Spojených státech. A naši partneři v NATO dávají tolik financování, jako jsme dali my“.

Tagy: