Pečlivá příprava i moment překvapení. Expert vysvětlil, v čem tkví úspěchy Ukrajinců

Kolona ukrajinských tanků během ofenzivy na východě země

Martin Svárovský o úspěchu ukrajinské armády

Ukrajinské síly slaví jeden úspěch za druhým. Tím nejvýznamnějším je osvobození Charkovské oblasti. Bezpečnostní expert Martin Svárovský v pořadu Nový den vysvětlil, co za významnými postupy Ukrajinců stojí, a popsal, co bude v nadcházející fázi bojů rozhodující.

O tom, že Ukrajinci upevnili kontrolu nad Charkovskou oblastí, již existují důkazy. „Máme řadu snímků i analýz, a to jak od západních, tak ukrajinských analytiků. Nyní známe konkrétní charakter operace, která těžila především z vysoké mobility ukrajinských jednotek a určitého momentu překvapení. To bylo velmi důležité. Je to ukázka toho, jak Ukrajinci dokážou velmi dobře chránit informace,“ podotkl expert.

Doplnil, že přesun ukrajinských jednotek vyžadoval soustředění sil a čas. „Rusové evidentně nebyli schopni reagovat,“ pokračoval s tím, že operace v Charkovské oblasti ukázala pečlivou přípravu. „Mají řadu vycvičených vojáků, pět tisíc se jich nyní vrátilo z Velké Británie, ale cvičí se i na dalších místech. Ukázali velkou mobilitu, kdy se pohybovali v lehkých obrněných automobilech i v těžkých pásových vozidlech,“ sdělil Svárovský.

Převaha Ukrajinců? Počet vojáků

Podle něj Ukrajinci ukázali značnou rychlost, kdy za den urazili i 25 kilometrů. „Dokázali přesně zasahovat ruské jednotky, a to nejen jako dosud, když ničili řídicí centra či muniční sklady, ale i nyní v momentě, kdy se ruské jednotky vydaly na pomoc a byly napadeny ukrajinským dělostřelectvem,“ uvedl s tím, že nyní experti čekají, jak Ukrajinci své výhody využijí.

„Ve středu probíhala konsolidace dobytých území a možná nějaká drobná operační pauza. Je otázkou, zda se jednotky u Charkova budou stáčet dál na jih, nebo jestli se Ukrajinci vrhnou do dalšího boje na jiném místě. Jejich největší výhodou je množství vojáků, mají 700 tisíc mužů ve zbrani, přičemž se zvyšuje počet těch, kteří jsou dobře vycvičeni. Myslím, že to bude pro další fázi rozhodující,“ dodal.

Čím mohou spojenci Ukrajincům nejvíce pomoci? A jak na úspěchy Ukrajinců reaguje Kreml? Nejen to zjistíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: