Tropy vystřídá víkendové ochlazení. Meteorologové varují i před silnými bouřkami a větrem

Vedro

Počasí 19.5.2022 6:49

V Česku se bude slunečná obloha střídat s přeháňkami. V pátek se teploty vyšplhají až ke 30 °C. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale varuje před bouřkami. O víkendu povane silný vítr.

Ve čtvrtek bude jasno nebo skoro jasno. Odpoledne a večer začne od západu přibývat oblačnost a později se na západě ojediněle objeví přeháňky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 21 až 25 °C, v Čechách 24 až 28 °C, na horách v tisíci metrech nad mořem kolem 16 °C a na Šumavě a v Krušných horách kolem 21 °C.

V noci ze čtvrtka na pátek se výjimečně objeví přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 16 až 12 °C, ve východní polovině území na 12 až 8 °C.

Pátek bude polojasný. Ojediněle se objeví přeháňky. Od západu bude místy zataženo. Odpoledne a večer se vyskytnou přeháňky nebo bouřky, výjimečně i silné. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 25 až 30 °C.

Sobotní počasí bude oblačné až polojasné, zpočátku až zatažené. Místy se objeví občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle se vyskytnou bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 20 až 24 °C, na jihu Moravy až na 26 °C. Povane mírný, postupně čerstvý západní až severozápadní vítr o síle 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s (asi 55 km/h). Večer ale začne vítr slábnout.

V neděli meteorologové očekávají polojasné počasí. Přes den se přechodně objeví zvětšená oblačnost a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty dosáhnou 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 19 až 23 °C.

Počasí příští týden

V pondělí bude polojasno. Od západu začne přibývat oblačnost a později se na západě ojediněle vyskytne déšť. Nejnižší noční teploty klesnou na 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 20 až 24 °C.

Od úterý do čtvrtka bude oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Objeví se přeháňky nebo déšť, ojediněle bouřky. V závěru období začnou srážky ustávat a oblačnost ubývat. Nejnižší noční teploty klesnou na 14 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 22 až 27 °C, od západu postupně bude 17 až 22 °C.

Tagy: