sledujeme živě

Korespondenční volba míří do finále. Opozice chce různé úpravy

Souhrn událostí

  • Mimořádná schůze ke korespondenční volbě pokračuje i v pátek.
  • Čtvrteční jednání trvalo 14 hodin, Babiš a Okamura mluvili hodiny.
  • Vládní zákonodárci přišli s návrhem již v lednu.
  • Opozice s novelou vlády nesouhlasí.

V Poslanecké sněmovně pokračuje velká bitva o korespondenční volbu ze zahraničí, v pátek poslanci navážou na druhé kolo projednávání návrhu. Mimořádná schůze odstartovala ve čtvrtek a trvala 14 hodin. Šéfové opozičních stran Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD) na ní hovořili hodiny. Zatímco opozice s návrhem ostře nesouhlasí, jelikož podle ní nesouzní s ústavními požadavky na proces tajného hlasování, vláda se novely zastává s tím, že usnadní hlasování pro Čechy žijící za hranicemi.

Mimořádná schůze k vládnímu návrhu odstartovala ve čtvrtek hodinu před polednem. Od začátku schůze hovořil někdejší premiér a předseda hnutí ANO. Nejdříve začal mluvit o korespondenční volbě, ale po hodině řečnění začal kritizovat vládu Petra Fialy (ODS).

K TÉMATU: ODS se neštítí a relativizuje téma války, Babiš se blíží k SPD, tvrdí o předvolební kampani experti

„Ta trapná kampaň, která vznikla na základě toho, že jsme byli naivní a začali jsme vyjednávat s panem Jurečkou, ale ten nikdy nic nedodal. Potom, protože jsme slušní, jsme akceptovali pozvání pana prezidenta. V podstatě došlo k tomu, že z nás udělali totální pitomce, že nic nemáme, žádný program,“ řekl například k důchodové reformě.

Následně u řečnického pultu vystoupila i předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová s obhajobou vinařů a také stínový premiér Karel Havlíček. Později se slova chopil šéf SPD Okamura, jehož výstup trval několik hodin.

Poslední schůze o hlasování poštou zabrala celkem 64 hodin. Opoziční SPD navrhovalo zamítnutí předlohy, zatímco hnutí ANO požadovalo její vrácení k přepracování. Ani jeden návrh však neuspěl, vládní zákonodárci poslali korespondenční volbu dál přes výbory.

„Diskuze ohledně korespondenční volby se vedou již několik měsíců, dokonce i několik let. Minulá vláda totiž tuto novelu slíbila, ale následně ji nechtěla prosadit. My k tomuto kroku odvahu máme,“ pronesla na tiskové konferenci před začátkem mimořádné schůze poslankyně Eva Decroix (ODS). Připomněla, že je důležité, aby i přes názorové rozepře nebyla zpochybňována legitimita voleb.

„Opozice nejspíše musí kvůli volbám do Evropského parlamentu předvádět velkou míru tvrdosti. Jsme připraveni být v poslaneckých lavicích přes čtvrteční i páteční noc, případně i o víkendu. Návrh má projít,“ uvedl pro CNN Prima NEWS poslanec Marek Benda (ODS).

Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat už ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2025. Obě opoziční hnutí ale s korespondenční volbou dlouhodobě nesouhlasí a její projednávání na půdě dolní komory Parlamentu chtějí znovu blokovat.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury jde vládě tímto návrhem pouze o „účelové ovlivnění ve svůj prospěch“. „Budeme komentovat a vysvětlovat, že je návrh v rozporu s ústavou,“ objasnil pro CNN Prima NEWS. V pořadu K věci již dříve pronesl, že kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) si chce touto cestou „vytvořit nové občany“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nerudová roky publikovala v predátorských časopisech. Zda za to platila, si nevzpomíná

Tagy:
politika zákon opozice Marek Benda Tomio Okamura hlasování volby Klára Dostálová korespondenční hlasování Věra Kovářová vláda korespondenční volby mimořádná schůze Poslanecká sněmovna ČR Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky