Biden požádá Američany, aby sto dní nosili roušky. Sám se nechá naočkovat

Joe Biden si vybral poradce do Bílého domu.

Biden v rozhovoru požádal Američany, aby nosili roušky

Nastupující prezident USA Joe Biden v rozhovoru se stanicí CNN uvedl, že v den své inaugurace 20. ledna požádá Američany, aby po dobu 100 dní nosili roušky a pomohli tak omezit šíření koronaviru. Budoucí šéf Bílého domu zároveň prohlásil, že se rád nechá veřejně očkovat proti covidu, jakmile odborník na infekční choroby a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci řekne, že je to bezpečné.

„První den, kdy budu inaugurován, požádám veřejnost o 100 dní v rouškách. Jen 100 dní v rouškách –⁠ nikoliv navždy, jen 100 dní. A myslím, že uvidíme významné snížení šíření viru,“ prohlásil příští americký prezident.

Biden zároveň uvedl, že Fauciho požádal, aby zůstal součástí příští administrativy a působil jako hlavní zdravotnický poradce i člen týmu pro COVID-19, napsala agentura AP. Fauci je už několik desetiletí ředitelem Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) a sloužil již šesti americkým prezidentům.

Současný prezident Donald Trump ještě před volbami naznačil, že by v případě svého vítězství Fauciho, s nímž se v poslední době rozcházel v názorech ohledně řešení nákazy, ze svého týmu vyhodil. Trump nebezpečí plynoucí z koronaviru opakovaně zlehčoval, tlačil na otevření ekonomiky a rušení restrikcí namířených proti šíření viru. Brojil například i proti nošení roušek.

Biden dále uvedl, že se rád nechá veřejně očkovat proti koronaviru, aby rozptýlil případné obavy Američanů ohledně bezpečnosti a účinnosti vakcíny. „Je důležité sdělit Američanům, že je to bezpečné,“ řekl nastupující americký prezident. Podle průzkumů si mnoho lidí v USA nechce nechat aplikovat nové vakcíny kvůli obavám z rychlosti jejich vývoje či kvůli obecné nedůvěře v reakci amerických úřadů na šíření koronaviru. Server stanice CNN ve čtvrtek napsal, že veřejně se očkovat jsou ochotni rovněž exprezidenti Barack Obama, George Bush mladší a Bill Clinton, aby pomohli rozptýlit obavy veřejnosti ohledně bezpečnosti těchto látek. USA v současnosti zažívají zatím nejhorší vlnu pandemie od letošního jara.

USA budou čelit čtyřem krizím

Joe Biden v rozhovoru také zmínil, že USA budou po jeho nástupu do úřadu čekat rovnou čtyři krize, se kterými se země bude muset vypořádat. Kromě té koronavirové to bude také krize ekonomická, rasová a klimatická.

„My už můžeme tušit, že jako první se Biden rozhodne řešit tu krizi koronavirovou. To už sám i několikrát potvrdil a naznačoval už předtím,“ uvedla v pořadu Nový den CNN Prima NEWS reportérka zahraniční redakce Michaela Bergerová. „Kromě toho se ale bude muset nezbytně soustředit i na zahájení hospodářského oživení celé země. Jenom připomenu, že nezaměstnanost je momentálně v USA nejvyšší od Velké hospodářské krize v roce 1929,“ dodala reportérka s tím, že jde skutečně o problém žádající si naléhavé řešení.

„Biden s Harrisovou v rozhovoru vystupovali jako rovnocenní partneři,“ podotkla také Bergerová. Biden dokonce uvedl, že některé záležitosti bude místo něj řešit právě Harrisová, a dokonce dodal, že bez ní ještě neučinil žádné rozhodnutí, což potvrdila i sama Harrisová.

„Jsme stoprocentní partneři. Nově zvolený prezident mi od prvního dne, kdy mě požádal, abych se k němu připojila, dal velmi jasně najevo, že chce, abych byla první i poslední osoba v místnosti.  Takže ve všech rozhodnutích, které mají dopad na americký lid, budu partnerem pro amerického prezidenta,“ uvedla vicepresidentka Kamala Harrisová.

Tagy: