Karel III. byl otevřený, Kate vyvolala negaci. Expertka zhodnotila přístup královské rodiny

Král Karel III.

Výročí korunovace britského krále Karla III.

Karel III. se plně vrátil ke svým královským povinnostem. Poprvé od únorového oznámení o rakovině má na každý den v týdnu naplánovanou veřejnou aktivitu, což podle komentátora Lidových novin Štěpána Hobzy značí, že je i nadále schopný Velké Británii vládnout. Spolupracovnice CNN z Londýna Tereza Hepburnová ocenila, jakým způsobem diagnózu sdílel s veřejností. „Na rozdíl od princezny Kate se Karel III. okamžitě rozhodl pro otevřenost,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS

Král Karel III. je zpět – opět vyřizuje své pracovní záležitosti osobně. Dosud byl zastupován členy britské královské rodiny, zejména královnou Camillou a princem Williamem.

ČTĚTE TAKÉ: Princezna Kate porušila tradici. Narozeninovou fotku Charlotte zveřejnila proti zvyklostem

„Trvá to asi týden. Dokonce před několika dny byl viděn se Zarou Tindallovou, dcerou princezny Anny, která je mimo jiné vynikající sportovkyně. Britská média to vnímala poměrně dobře s tím, že král už je zase jako ten starý král, kterého jsme znali,“ pronesl komentátor Lidových novin Štěpán Hobza ve speciálním vysílání k výročí nástupu Karla III. na trůn na CNN Prima NEWS.

„Program na tento týden má poměrně nabitý, takže se zdá, že král je zpátky,“ pronesl Hobza. Z Karlova rychlého návratu k veřejným funkcím však není zcela nadšený následník trůnu. „Prosakují informace, že princi Williamovi se to příliš nelíbí, že by král měl jít trošku pomalejším tempem. Nicméně se zdá, že Karel III. je schopný vládnutí,“ doplnil.

Rozdíly v oznámení diagnózy

Nedlouho poté, co Karel III. zprávu o rakovině oznámil, čekala na veřejnost překvapivá informace, že stejnou nemocí trpí i princezna Kate. „Musíme si uvědomit obrovský rozdíl, jak ke stejnému problému přistoupil Karel III. a Catherine, princezna z Walesu,“ upozornila spolupracovnice CNN z Londýna Tereza Hepburnová.

Král se podle Hepburnové okamžitě rozhodl být ohledně svého zdraví otevřený. „Obrovská věc, v Británii naprosto revoluční. Dosud se toto z hlediska zvyklostí vůbec neslušelo,“ okomentovala a připomněla, že například Alžběta II. byla vždy velmi skoupá na jakékoliv zmínky týkající se jejího zdravotního stavu. „Začal ohromnou revolucí, kterou je otevřenost. Je ochoten mluvit o onemocnění, o své smrtelnosti, o pocitech i o léčbě. To zamezilo spekulacím a nervozitě na veřejnosti,“ pokračovala.

Navenek britský monarcha ukazoval optimismus, a to ať se mu to líbilo nebo ne, míní Hepburnová. „Dával si záležet, aby byl viděn jen v dobrém světle. Například, když jsme měli možnost ho vidět přejíždět ve voze, vždy seděl tak, aby na něj svítilo slunce, usmíval se a kamery ho zachytily, jak nejlépe to šlo,“ vysvětlila a upozornila, že Kate Middletonová učinila úplný opak. Stáhla se a přestala se ukazovat na veřejnosti.

„Kate se rozhodla toto neudělat a mlčela. Způsobila tím obrovskou vlnu spekulací a negativního tlaku, a to nejenom na sociálních sítích, ale v médiích jako takových,“ poznamenala Hepburnová. Fotografií zveřejněnou na Den matek chtěla Middletonová zamezit spekulacím. Jenže špatně vyretušovaný snímek s dětmi vyvolal další řadu konspirací.

„Musela se veřejně omluvit, přiznat, co udělala, ale kritiku neustávala. Tady tento tlak, který musel být nesmírně nepříjemný a samozřejmě byl extrémně negativní, ji donutil ve finále udělat několikaminutové prohlášení,“ vysvětlila.

Spolupracovnice CNN dále zmínila, že král a Middletonová mají velmi blízký vztah, který se po jejich diagnóze prohloubil. „Pravidelně se vídají na obědech na zámku Windsor. Mohou tam spolu mluvit o bolesti, o pocitech,“ dodala.

K TÉMATU: Princezna Catherine je nejoblíbenější členkou britské královské rodiny

Tagy:
nemoc Londýn Velká Británie rakovina královská rodina monarchie korunovace Karel III. Camilla, královna-manželka Britská královská rodina William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu