Ano, mami, jsem v zajetí. Ukrajinci zprovoznili pro ruské rodiny speciální stránky

Zajatý ruský voják

Apel na matky zajatců

Ukrajinské ministerstvo vnitra zprovoznilo internetovou stránku „Hledej toho svého“. Ta je určená hlavně ruským matkám, které pohřešují své syny. Ti na rozkaz ruského vedení ve čtvrtek ráno rozpoutali válku na Ukrajině.

Na speciální stránce jsou informace o mladých Rusech, kteří v posledních dnech padli v bojích na Ukrajině. „Zajali jsme 200 ruských vojáků a přes tři tisíce lidí bylo zabito. O každém z těchto lidí máme dokumenty, fotografie a videa,“ tvrdí poradce ukrajinského ministra vnitra Viktor Andrusiv.

Rodiny, přátelé a známí, kteří mají starost o to, co se s jejich blízkými na Ukrajině stalo, si mohou zjistit, jestli nepadli do zajetí nebo nezemřeli v bojích. Video na ukrajinské stránce končí apelem na blízké ruských vojáků: „Udělejte vše pro to, aby tato válka nebyla. Aby vaše děti, manželé a synové neumírali v naší zemi.“

Fotky a videa ruských zajatců po internetu kolují už od čtvrtka, tedy dne, kdy Rusko Ukrajinu napadlo. Konfrontaci s válečnými zajatci nově vysílá i ukrajinská televize.

„Ano, mami. Jsem v zajetí.“

„Řekni jí, kde přesně jsi v zajetí. Kde konkrétně.“

„Na Ukrajině v zajetí.“

„Jak jsi se tam dostal?“

„Řekli nám: Jeď na Ukrajinu, tak jsme jeli. Nikdo nic nevěděl.“

Podobná tvrzení lze slyšet od více ruských zajatců. Někteří si prý mysleli, že jde o vojenské cvičení, a do poslední chvíle nevěděli, že se jedná o invazi. Ověření těchto informací ale kvůli aktuální situaci v zemi není možné.

Tagy: