Babiš: Ano, udělali jsme řadu chyb. Ekonomický restart se nám ale určitě podaří

Andrej Babiš

Novoroční projev Andreje Babiše

Rok 2020 zůstane zapsán v historii České republiky jako jeden z nejtěžších, které jsme prožili. Pandemie koronaviru s sebou přinesla největší krizi za posledních 30 let, řekl ve svém novoročním projevu premiér Andrej Babiš (ANO). Přestože připustil, že jeho vláda dělala během roku chyby, nemá obavu, že by se zemi nepodařil restart ekonomiky.

Připomněl také, jakým způsobem se v uplynulém roce zastavil v Česku život. „Děti zůstaly doma a nemohly chodit do školy. Někteří lidé měli home office. Zůstala zavřená kina, divadla, koncertní sály a výstavní síně. Sportovci nemohli trénovat nebo hrát zápasy. Zavřené zůstaly obchody, restaurace, fitness centra. Naše babičky a dědečkové se museli odloučit od svých milovaných vnoučat, rodiny se nescházely,“ řekl Babiš.

Omluvil se také živnostníkům a podnikatelům, které vládní opatření tvrdě zasáhla. „Mnozí živnostníci a podnikatelé se najednou ocitli bez klientů a bez pravidelného příjmu. Sám dobře vím, jak je těžké vybudovat úspěšnou firmu, kolik to vyžaduje času, úsilí a odříkání. A dobře vím, co pro živnostníky znamenala všechna opatření, která jsme museli přijmout. Je mi to líto a omlouvám se, ale volili jsme mezi špatným a horším a v této situaci lidské zdraví a životy musely dostat přednost. Prostě ten rok byl neskutečně smutný, těžký a depresivní,“ podotknul premiér.

Připustil také, že vláda udělala během roku řadu chyb: „Problémy, kterým jsme jako vláda čelili, byly obrovské a netušené. Museli jsme reagovat rychle. Ano, udělali jsme i řadu chyb. Ale také jsme se poučili.“

Můžeme na sebe být hrdí

Na druhou stranu však připomněl také úspěchy. Věří, že se díky krizi udělal značný pokrok například v digitalizaci. „Krize je totiž příležitost. Je to výzva, jak dostat ze sebe to nejlepší. A to se také stalo. Myslím, že všichni můžeme být hrdí na to, jak jsme se této příležitosti chopili. Třeba v digitalizaci jsme za pár měsíců předvedli takový skok, který bychom jinak dělali i pár let. Takže si nedělám starost, že by se naší zemi nepodařil restart ekonomiky, že bychom nebyli úspěšní nebo že bychom zaostali za Evropou,“ řekl Babiš.

V projevu premiér také znovu zopakoval, že jedinou nadějí k návratu do normálního života je vakcína. „Je pravda, že rok 2021 začíná neutěšeně. Nákazu se zatím bohužel zkrotit nepodařilo. Já ale vidím první záblesk naděje. A tou je vakcína. Na závěr minulého roku jsme začali očkovat vakcínou od firmy Pfizer-BioNtech. Této vakcíny jsme objednali 8 milionů kusů pro čtyři miliony obyvatel a od 30. 12. se toto množství může navýšit o 20 procent díky souhlasu ministerstva zdravotnictví k navýšení dávek z jedné lahvičky z pěti na šest,“ zdůraznil premiér.

Tagy: