Ruský konvoj míří k další jaderné elektrárně, řekl expert. Jak by se válka mohla vyvíjet?

Bezpečnostní analytik Michal Smetana.

Bezpečnostní expert Smetana o válce na Ukrajině

Podle bezpečnostního analytika Michala Smetany mohou být ztráty Ukrajiny tak vysoké, že nakonec přistoupí k jistému kompromisu s Ruskem. „Mohli by akceptovat dohodu, která pro ně bude bolestivější,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. K Jihoukrajinské jaderné elektrárně podle posledních informací míří ruský konvoj. „Jde o strategický objekt,“ podotkl Smetana s tím, že Vladimir Putin nechce vyvolat jadernou katastrofu.

Situace na Ukrajině se vyvíjí každou minutou. Na dotaz, kam až může zajít, Smetana odvětil, že vše ukáže čas. „Zřejmě uvidíme stupňování intenzity ruských útoků. S tím bohužel budou dramaticky narůstat civilní ztráty. Je těžké čekat, že by došlo ke kompletnímu vítězství jedné strany,“ podotkl.

Uvedl, že i kdyby Rusko v následujících dnech vyhrálo hrubou silou, budou na Ukrajině pokračovat povstalecké boje. „Nepravděpodobnou variantou je, že by se dosáhlo průlomu v jednání. Rusko trvá na maximalizačních požadavcích, které jsou nyní pro Ukrajinu v zásadě neakceptovatelné,“ pokračoval.

Zmínil také, jak by se podle něj válka mohla vyvíjet dál. „Jednání probíhají, Ukrajina k tomu přistupuje velmi zodpovědně a snaží se i vyjednávat. Ztráty pro zemi v příštích dnech mohou být bohužel tak vysoké, že skutečně akceptuje nějakou dohodu, která pro ni bude mnohem bolestivější. Ale dá se to těžko odhadovat. Houževnatost je na Ukrajině vysoká, nikdo nečekal, že to bude takhle dobře zvládat,“ řekl.

Na dotaz, zda by Ukrajina měla na požadavky přistoupit již nyní, odpověděl, že jde o záležitost okupované země, její vlády a lidu. „Jakkoliv se nám podmínky nebudou líbit, jde o rozhodnutí Ukrajiny. Záleží, jakou míru bolesti je schopna akceptovat a co je pro ni dohoda. V této podobě si ale neumím představit, že by Ukrajina požadavky akceptovala. Možná něco přijme v budoucnu, aby válku zastavila,“ dodal.

Rusové míří k další jaderné elektrárně

Mnohým dělají obavy i další cíle ruské armády. Ruský konvoj nyní zamířil k Jihoukrajinské jaderné elektrárně. Podle Smetany se ale jedná pouze o strategický cíl. „Stejně tak to bylo u Záporožské jaderné elektrárny, která dodává zhruba dvacet procent elektřiny do ukrajinského energetického mixu. Šlo o velmi důležitý strategický objekt, stejně tak to bude u této,“ uvedl.

Osobně se nepřiklání k variantě, že by Rusko chtělo elektrárnu zničit. „Nemyslím si, že by chtěli vyvolat jadernou katastrofu. I škody v Záporoží nevznikly kvůli snaze elektrárnu zničit, ale dobýt. I zde jsou však rizika, pokud dojde k vojenským střetům,“ uzavřel.

Tagy: