Zm*d Lipavský, dobrou noc a velká drobnost aneb Hlášky politiků v první polovině roku 2024

Česká politická scéna občas působí jako bizarní prostředí, ze kterého lítá jeden bonmot za druhým. Politici za první polovinu roku 2024 pronesli mnoho hlášek, kterými veřejnost pobavili, nebo dokonce šokovali. Některé výroky takřka zlidověly. Redakce CNN Prima NEWS pro vás vybrala ty nejlepší z nich.

Andrej Babiš: Udělejte mi podklady na toho zm*da

Začátkem března se ve veřejném prostoru objevil peprný obsah mailu, který chtěl šéf hnutí ANO Andrej Babiš poslat svým spolupracovníkům. Od nich žádal určité informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

„Má děti? Jazyky? Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ napsal expremiér ve své zprávě bez interpunkce a diakritiky.

PŘEČTĚTE SI KOMENTÁŘ: Babišův malér s mailem není nijak šokující. To je na celé věci nejsmutnější

A jak se zmíněný mail dostal do veřejného prostoru? Babiš vulgární žádost o nejrůznější informace chtěl poslat mluvčímu ANO Martinu Vodičkovi a svému poradci Janu Rovenskému. Mail však obdržel jiný Jan Rovenský – ekologický aktivista. Ten následně peprný obsah zveřejnil.

Obzvlášť dotaz na děti zvedl ve veřejném prostoru velkou nevoli. Redakce CNN Prima NEWS požádala o reakci Babiše i Lipavského. „Obsah mailu mě znechutil. Pro českou společnost je velkou výzvou, aby jednou provždy odmítla estébácké metody v politice,“ zmínil Lipavský.

Babiš ve své odpovědi odmítl, že by mělo jít o „kompro“. U kolegů prý pouze poptával informace pro své vystoupení ve Sněmovně, které mělo být adresované právě šéfovi české diplomacie.

„Všichni tu mluví o válce a o posílání našich vojáků na Ukrajinu. Chtěl jsem proto, aby mi tým zjistil, jestli pan Lipavský má také děti a ví, jaký strach rodiče zažívají. Zeptal bych se ho, jestli by své děti poslal do války, protože já rozhodně ne. Mluvit o nějakých kompromitujících materiálech je směšné, jsou to přece veřejně dohledatelné informace,“ napsal redakci CNN Prima NEWS.

Babiše očividně rozčílily výroky Lipavského ze začátku března. „Přijde mi, že (Babiš) začíná být bezpečnostním ohrožením této země. Podkopává obranyschopnost a mezinárodně politické postavení naší země. O zahraniční politice neví vůbec nic,“ řekl tehdy ministr v České televizi.

Ondřej Kolář: Zaorálek je č*rák. Ať jde do hajzlu

Andrej Babiš není zdaleka jediným českým politikem, který se v první polovině roku 2024 zviditelnil užitím vulgárních slov. Hned několik expresivních výrazů zmínil nově zvolený europoslanec Ondřej Kolář (TOP 09) během březnového rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Člen TOP 09 a exposlanec se rozzlobil, když přišla řeč na jméno exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM). „Je to č*rák. To tam dejte. Dodnes vlastně vůbec nechápu, co se to tam odehrálo,“ řekl Kolář, čímž narážel na střet v Partii, kterou koncem února odvysílala CNN Prima NEWS.

Zaorálek se tehdy ostře pustil do poslancova otce a prezidentova poradce Petra Koláře: „Váš otec pracuje pro Squire Patton Boggs. To je firma proslulá tím, že pomáhá Putinově peněžence Gazprombank. Pro takovou firmu bych nikdy nedokázal pracovat. V americkém Kongresu vám ani nepodají ruku, kdybyste řekl, že jste syn někoho, kdo pracuje pro Squire Patton Boggs.“

Kolář během vysílání konstatoval, že osobní konfrontaci si mohou se Zaorálkem vyřešit mimo televizní studio. O pár dnů později hodnotil slovní přestřelku následovně: „Zaorálek vždycky hatil všechny naše spojenecké závazky, obracel nás na Východ a reprezentoval takovou tu zemanovskou politiku mnoha azimutů. A tento člověk si bude dovolovat mého otce obviňovat z práce pro Rusko? Ať jde do hajzlu.“

Zároveň důrazně odmítl, že by jeho otec někdy pracoval pro Rusko. „Táta si vždy dával záležet na tom, aby hájil české zájmy. A člověk, který sepsal prohlášení čtyř a můžeme mu bez uzardění říkat ‚Pan Radar‘, bude mému tátovi něco vyčítat?“ ptal se někdejší starosta Prahy 6 řečnicky.

Redakce CNN Prima NEWS požádala Zaorálka, aby na ostrou kritiku s vulgárním podtextem zareagoval. „Ondřej Kolář si může podat ruku s Andrejem Babišem. Kdo nemá argumenty, ten sahá po nadávkách. Omluvou pro něj je, že syn za otce nemůže,“ uvedl člen sociálních demokratů.

Kolář se později za své výroky omluvil, svůj postoj k Zaorálkovi ovšem nezměnil. „Omlouvám se všem, kterých se dotklo, že jsem politickou nulu Zaorálka, který o tátovi prohlásil, že pomáhá Putinovi financovat válku, počastoval sprostými výrazy. Vulgarity do politiky nepatří. Unesly mě emoce,“ sdělil na sociální síti X.

Kateřina Konečná: Putinovi musíme věřit

Začátkem května se ve veřejném prostoru často probíraly některé výroky, které šéfka KSČM Kateřina Konečná pronesla v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Dlouholetá europoslankyně kromě jiného uvedla, že ohledně míru na Ukrajině musíme Putinovi věřit.

„Nejsem příznivkyně Vladimira Putina. V mých očích je to oligarcha, který nevládne v Rusku tak, jak bych si představovala. Na druhou stranu ale jen brání svou zemi před ohrožením,“ zhodnotila Konečná roli muže, který je přímo odpovědný za brutální agresi vůči Ukrajině a za rozpoutání nejkrvavějšího konfliktu v Evropě od druhé světové války.

MOHL BY VÁS ZAJÍMAT KOMENTÁŘ: Putin je masový vrah, kterému se nedá věřit. Postoj Konečné k válce je naivní

Za svůj postoj k ruské agresi si Konečná vysloužila ostrou kritiku od některých českých politiků. „Komunisté mají vždy plná ústa vlastenectví. Přitom jediný, koho ve finále poslouchají a komu věrně slouží, je Moskva. A je jedno, jestli tam sedí Stalin, Brežněv nebo Putin,“ nebral si servítky první náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Lidovecký politik výrok Konečné o tom, že musíme Putinovi věřit, přirovnal k prohlášením Klementa Gottwalda a Gustáva Husáka. „Je ostuda, že soudružka Konečná si může dále bez problémů propagovat zločineckou ideologii komunismu, která má jen u nás na svědomí tisíce nevinných mrtvých a statisíce nevinně odsouzených nebo donucených k emigraci,“ dodal Talíř na síti X.

Nesouhlasně se k vyjádření Konečné postavil i její spolustraník a bývalý poslanec Jiří Dolejš. „Tady asi došlo k omylu. Kdo brání svou zemi, jsou Ukrajinci. Důvěřovat naopak agresorovi? To snad ne,“ podivoval se.

Když Konečná během rozhovoru pro CNN Prima NEWS obdržela otázku, jestli lze opravdu věřit politikovi, který v minulosti opakovaně porušil dříve uzavřené dohody a v případě ruské invaze několikrát bezostyšně lhal, odpověděla následovně: „Máme věřit USA, když vyvolaly konflikt v Iráku? Máme věřit NATO, když pár týdnů po přeletu přes naše území bombardovala civilisty v Srbsku? Mohla bych se ptát úplně stejně. Nezbývá než stranám věřit a zároveň mít garance, díky nimž budete situaci kontrolovat.“

Danuše Nerudová: Žádní migranti tady nejsou

Nově zvolená europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) během kampaně před evropskými volbami často čelila kritice z řad politických komentátorů za to, že moc nezvládá předvolební debaty. Experti upozorňovali například na arogantní vystupování či nepřesvědčivé rétorické schopnosti.

Nerudová si navíc komplikovala situaci některými nejednoznačnými výroky. Jeden z nich pronesla v dubnu ve vysílání CNN Prima NEWS během superdebaty s názvem České zájmy v Evropě. „Populistické strany akorát straší, žádní migranti tady nejsou,“ prohlásila lídryně STAN.

Politická diskuse se přitom uskutečnila v Bruselu, přičemž Belgie je jednou ze západoevropských zemí, které mají s migrací dlouhodobě velké problémy.

„A kudy jste sem (do Bruselu) přijela?“ podivoval se například lídr SPD Petr Mach. Proti výroku Nerudové se ohradila také lídryně ANO Klára Dostálová: „Jsem moc ráda, že paní Nerudová řekla to, co řekla. Aspoň voliči vidí, koho opravdu nemají volit. Pokud někdo popírá migranty v Evropě, je to obrovské nebezpečí.“

Nerudová později své prohlášení uváděla na pravou míru. Obratem „žádní migranti tady nejsou“ prý myslela Českou republiku, nikoliv Belgii.

Markéta Pekarová Adamová: Velká drobnost

TOP 09 si letos na jaře zavařila výměnou na ministerstvu pro vědu a výzkum. Plánovaná rošáda způsobila ve vládě značný chaos. Vše začalo koncem dubna, když vedení strany rozhodlo o odchodu Heleny Langšádlové z čela zmíněného resortu. Langšádlová se podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové dostatečně nevěnovala prezentaci své práce veřejnosti.

Jako náhradu si TOP 09 vyhlídla prorektora a někdejšího rektora Slezské univerzity v Opavě Pavla Tuleju. Ještě před jeho nástupem do funkce se však ve veřejném prostoru objevila informace, že Tuleja v minulosti publikoval v takzvaných predátorských časopisech.

VIDEO: TOP 09 si kopla vlastňáka, řekl Kubáček o potížích s ministrem

A jak Pekarová zpočátku na zmíněnou kauzu reagovala? „Určitě si nemyslím, že se jedná o nějakou obrovskou kauzu. Děláme z toho zbytečně větší reputační problém, než je. Nedělejme z toho, že to je úplně největší tragédie. Věřím, že Pavel Tuleja prokáže, že šlo o opravdu velkou drobnost. Jedná se o malé pochybení,“ uvedla 2. května v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Na otázku, zda TOP 09 přece jen nakonec nezmění postoj, Pekarová odpověděla následovně: „Myslím si, že můžete klidně spát. Trvám si na tom, že jde o drobnou chybku, která se může stát.“ Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy uvedl, že pokládá za důležité, aby Tuleja v nejbližších hodinách vyjasnil všechny pochybnosti kolem své vědecké publikační činnosti.

Tuleja se nicméně již 3. května své nominace na ministra pro vědu vzdal s tím, že vyšla najevo jeho selhání. Za publikování v predátorských časopisech se omluvil. Jeho místo nakonec obsadil poslanec a dlouholetý člen TOP 09 Marek Ženíšek.

Odstavení Langšádlové z funkce ostře kritizoval například exministr financí a stále člen TOP 09 Miroslav Kalousek. „Způsob, kterým Markéta Pekarová Adamová navezla Helenu Langšádlovou do předem prohrané bitvy, je hnusný. A když Langšádlová dokázala téměř nemožné a z předem prohrané bitvy uhrála nerozhodný výsledek, je její odstřel ještě hnusnější,“ nebral si servítky spoluzakladatel TOP 09.

Jindřich Rajchl: Sponzoři se na to dívají jinak než my

Ještě loni v říjnu spolu předsedkyně KSČM Kateřina Konečná a šéf strany PRO Jindřich Rajchl jednali o politické spolupráci. K ní ale nakonec nedošlo. Proč? Okolnosti do značné míry objasnila Konečná, když koncem ledna na sociálních sítích zveřejnila soukromou konverzaci, z níž vyplývá, že Rajchlova strana dělá politická rozhodnutí i na základě přání vlastních sponzorů.

„Jindřich Rajchl lhal ve svém vysílání. Bylo třeba to uvést na pravou míru,“ reagovala Konečná na otázku CNN Prima NEWS, co ji ke zveřejnění říjnové konverzace vedlo. Během podzimu 2023 společně s Rajchlem, nově zvoleným europoslancem Ondřejem Dostálem, expremiérem Jiřím Paroubkem a podnikatelem Petrem Bendou domlouvala potenciální vznik koalice či volebního subjektu.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrý spor KSČM a PRO. Rajchlovi poroučejí sponzoři, míní Konečná. Absolutní dno, reagoval

Ze soukromé konverzace vyplývá, že společnému projektu s pracovním názvem SMĚR ČR byli nakloněni všichni jmenovaní s výjimkou Rajchla. „U nás je varianta koalice bohužel zcela neprůchodná – jak u klíčových lidí ve straně, tak i u hlavního sponzora. Koalice by znamenala naprosté rozštěpení naší strany. Jediná možnost je nový volební subjekt, na jehož platformě by kandidovali nejen kandidáti našich stran, ale i další nezávislé osobnosti,“ vzkázal ve své zprávě šéf strany PRO.

Následně si s Paroubkem vyměnil pár jízlivých poznámek a potom ještě jednou naznačil, že je oproti vůli svých sponzorů „malým pánem“. „Snad chápete, že je to pro mě velmi komplikovaná situace, neboť mnoho našich členů a sponzorů vnímá případnou spolupráci jako velký problém. Oni se na to dívají jinak než my a lidé s penězi si prostě mohou dovolit nedělat kompromisy,“ dodal Rajchl.

Poté, co se výrok o sponzorech dostal do veřejného prostoru, redakce CNN Prima NEWS Rajchla požádala o vyjádření. Ten tvrdil, že informace ze zveřejněných screenů jsou vytržené z kontextu a že on sám jakoukoliv spolupráci s komunisty odmítá dlouhodobě. „Já osobně tři roky říkám, že s komunisty do žádné spolupráce nepůjdu. A že kolem sebe máme partnery, s nimiž tyto věci konzultujeme? To je naprosto normální věc,“ řekl Rajchl pro CNN Prima NEWS.

„Tito lidé platí celé téhle zemi bannery a billboardy na demonstrace. V podstatě nás podporují od prvního okamžiku. A já jim nebudu říkat, že mě nezajímá jejich názor, to v žádném případě. Nejsem diktátor. Jsme jedna parta, nikoliv strana jednoho muže. Naše grémium tu spolupráci (s KSČM, Paroubkem atd.; pozn. red.) jednomyslně zamítlo,“ dodal. Ještě v říjnu přitom Rajchl v soukromé konverzaci hovořil o hrozbě rozštěpení strany.

⚠️ČTĚTE a SDÍLEJTE⚠️ Za normálních okolností to nedělám. Kopance snáším vždy trpělivě a moc na ně nereaguji - zvláště...

Posted by Kateřina Konečná on Sunday, January 28, 2024

Konečná na Facebooku naznačila, že Rajchl odlišně vystupuje na veřejnosti a v zákulisí. „Velké řeči, ale jak dojde na peníze, poroučejí sponzoři, nikoliv ideály,“ uvedla na sociálních sítích.

Podle Rajchla je Konečná osobou, která lže a záměrně odvádí pozornost. „Naschvál vytrhává věci z kontextu. Bylo by dobré, kdyby nám paní Konečná řekla, proč se nakonec nedohodla ani s panem Paroubkem a dalšími. Koalice Stačilo! de facto není koalice, je to podvod na voliče, protože se jedná skoro jenom o KSČM. Zároveň bych poznamenal, že zveřejňování soukromé korespondence je podle mě absolutní dno jakékoliv morálky, to se prostě nedělá,“ prohlásil.

V případě červnových voleb do Evropského parlamentu se komunisté nakonec dohodli se SD-SN, jejichž lídrem byl Ondřej Dostál. Na kandidátce se objevili také členové ČSNS či další veřejně známé osoby.

Koalice Stačilo! slavila v evropských volbách nebývalý úspěch. Získala 9,56 procenta hlasů, což stačilo na dva europoslanecké mandáty. Strana PRO obdržela pouhých 2,15 procenta, čímž zůstala daleko za Rajchlovým předvolebním očekáváním.

Ještě o poznání hůř dopadl Jiří Paroubek, který dal před koalicí přednost straně Česká suverenita sociální demokracie (dříve Volný blok, nyní používá značku ČSSD). Uskupení utrpělo totální volební debakl, přičemž získalo jenom 0,25 procenta hlasů.

POZNÁMKA: I když Rajchlův výrok o sponzorech zazněl již na podzim roku 2023 v soukromé konverzaci, do veřejného prostoru se dostal až v lednu 2024. Redakce CNN Prima NEWS se jej tedy rozhodla zahrnout do roku 2024.

Vít Rakušan: A co se stalo? Nic. Dobrou noc

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) čelil na jaře ostré kritice za svou odlehčenou reakci na článek pojednávající o demonstraci radikálních islamistů v Hamburku. Vše odstartovalo, když vicepremiér koncem dubna kritizoval lidi, kteří na sociálních sítích vyzývají, aby Evropa bránila své území před ilegálními migranty tak, že do nich bude střílet.

„Tohle je výsledek soustavného strašení migrací. Úplná dehumanizace debaty, ve které je i střílení do lidí normální. EU spojuje svoboda a spolupráce. EU nikdy nebude střílet do lidí na své hranici. To u nás 40 let dělali komunisti,“ uvedl Rakušan na sociální síti X.

Později se ho jeden z kritiků prostřednictvím článku webu Echo24 zeptal, zda chce, aby se Česko dostalo do podobných problémů, kterým čelí některá německá města jako Hamburk. Například v dubnu tam došlo k protestu, během něhož přes tisíc islamistů demonstrovalo proti tomu, jak tamní média referují o islámu. Někteří z účastníků otevřeně požadovali vznik chalífátu v Německu.

„Přes tisíc muslimů požadovalo… A co se ve skutečnosti stalo? Nic. Dobrou noc,“ vzkázal Rakušan. Jeho výrok rozčílil řadu lidí. „Tato reakce je pro mě velkým zklamáním, pane ministře. Odpovědět na existující problém a napětí ve společnosti frází ‚však se (zatím) nic nestalo‘ není hodno člověka ve vaší funkci. Je to záměr, arogance, nebo bezradnost?“ ptala se jedna z uživatelek. „To si děláš p*del, ne?“ nebral si servítky další komentující.

„Vítku, tak tohle nebylo dobrý. Vy byste opravdu tím ministrem vnitra neměl být. Tenhle tweet bude STAN hodně bolet. Přes tisíc nácků požadovalo, ať jdou Židé do plynu. A co se ve skutečnosti stalo? Tohle je přesně vaše argumentace. Fakt nevím, jestli jste tak naivní, nebo hloupý,“ šlo najít ve výčtu dalších komentářů.

VIDEO: Kolik nelegálních migrantů proudí ročně na území Evropské unie?

Rakušan později uznal, že jeho výrok nebyl zrovna šťastný. „Existují tweety, které se povedou, a které se nepovedou. Tenhle bych řadil spíše do kategorie těch, které se úplně nepovedly. Už jenom kvůli tomu, že budí nejrůznější interpretace. Vůbec jsem to nemyslel tak, že bych nad hrozbami migrace zavíral oči,“ řekl během květnové debaty se svými podporovateli i odpůrci v Praze.

Smysl výroku, v němž Rakušan popřál dobrou noc, vysvětlil následovně: „Ve stabilní a demokratické zemi, jako je Německo, prostě nehrozí nebezpečí, že po jedné demonstraci v Hamburku, na níž chce někdo vyhlásit chalífát, se tak opravdu stane. To neznamená, že bychom se neměli bránit radikalizaci a že bychom ten problém měli podceňovat.“

Česká republika podle něj ukazuje, že i když se jí problémy spojené s migrací z Blízkého východu či severní Afriky bezprostředně netýkají, je si tohoto nebezpečí moc dobře vědoma. „Dám si pozor, co a kdy píšu na sociální sítě. Někdy se to stane. Opravdu jsem tím ale nemyslel, že bych podceňoval nebezpečí nekontrolované migrace,“ dodal Rakušan.

Alena Schillerová: Se skleničkou mě nevyfotíte

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová čelila začátkem června kritice kvůli svým výrokům, které pronesla v Partii na CNN Prima NEWS při debatě o nalezení kokainu ve Sněmovně. „Já nepiji alkohol, mě ani nikdo nevyfotí se skleničkou,“ uvedla mimo jiné opoziční politička.

Později své tvrzení během vysílání ještě jednou zopakovala a doslova řekla: „Já vám říkám sama za sebe, že nikdy nikdo nedostane šanci mě vyfotit třeba se skleničkou. Já nepiju, nikdy, já piju – v podstatě nepiju a jsem téměř abstinent. A v pracovním procesu a na půdě Poslanecké sněmovny nikdy. Drogy nevím, co je, vůbec, absolutně. Nikdy jsem se s tím nesetkala.“

Její tvrzení se na sociálních sítích stalo terčem posměchu. Lidé ve svých reakcích sdíleli hned několik snímků, na nichž je Schillerová vyfocená právě se skleničkou v ruce, případně s kelímkem piva před sebou.

„Když lžete v takových drobnostech, jak vám má někdo věřit v důležitějších věcech?“ ptal se Schillerové starosta Tetína Matěj Hlavatý (STAN), který na svém účtu X sdílel koláž fotek političky, na nichž drží skleničku či pije alkohol.

Schillerová se proti výše popsaným fotografiím ohradila. „Myslela jsem samozřejmě, že mě nikdo neuvidí se skleničkou ve Sněmovně. Jinými slovy v práci,“ hájila se. Více se k situaci nevyjádřila.

Tagy: