Vážná otrava šesti lidí toxickou cuketou. Po rodinném obědě je čekalo peklo, popsala Jana

Vážnými zdravotními problémy skončil oběd v rodině Jany Chocové, která chtěla svým nejbližším připravit pokrm z cukety ze zahrádky. Píše o tom deník Blesk s tím, že Jana nevědomky otrávila šest členů rodiny, včetně třináctileté dcery. Ti se poté museli potýkat s úmornými křečemi v břiše, zvracením i průjmy.

Toxickou cuketu získala paní Chocová od tchána ze zahrádky. „Tentokrát byla cuketa poměrně dost veliká. Pravděpodobné je i to, že i ve vedru nebyla zalévaná. Právě to může přispět k toxicitě cuket. Dalším důvodem může být i delší skladování,“ popsala Chocová pro Blesk.

ČTĚTE TAKÉ: Bonbony z halucinogenních houbiček v Česku. Inspekce varuje před hrozbou poruch vědomí

Zeleninu samotnou neochutnávala a její hořkost pak společně s masem a bramborami zapadla. I proto byla překvapená, když pár hodin po obědě začaly první příznaky. „Počáteční chvilkovou zimnici vystřídala horkost. Toto bohužel u všech setrvalo v různých intervalech celou noc a následující den. Malátnost, slabost a vyčerpání vydrželo celých 24 hodin,“ dodala Chocová. Cuketu z jídelníčku i přesto vyřadit nechce. Příště si prý však dá pozor, aby byly menší a sladší.

ČTĚTE TAKÉ: Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou

Otravy cuketou nejsou příliš rozšířené, mohou ale být velmi vážné. Do podvědomí širší veřejnosti se nebezpečný toxin kukurbitacin zapsal díky případu z října minulého roku, kdy žena ze Zlína kvůli otravě skončila na JIP.

Odborníci radí, že by lidé měli cuketu ochutnávat před tepelným zpracováním a v případě hořkosti či jiné zvláštní chuti zeleninu určitě nepoužívat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kokain v rajčatech: Obviněný Slovák balil drogy do konzerv, měl k tomu speciální přístroj

Tagy: