Místo genocidy řešíme ceny potravin. Měli bychom přehodnotit své priority, říká expert

Hostem pořadu K Věci na CNN Prima NEWS byl expert na postsovětský prostor z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Šír.

K věci (610)

Rusko vede několik stovek kilometrů od našich hranic vyhlazovací válku a my řešíme rostoucí ceny potravin, pustil se v pořadu K věci na CNN Prima NEWS do kritiky expert na postsovětský prostor z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Šír. Upozornil, že ačkoli nechce nic zlehčovat, bylo by na místě přehodnotit priority. V rámci hodnocení současné situace na Ukrajině dále konstatoval, že nastalo stádium opotřebovávací války, jež může trvat ještě dlouhou dobu.

Válka na Ukrajině trvá déle než tři měsíce. Experti říkají, že málokdo čekal, jak bude Západ ve svém postoji proti Rusku jednotný. Jenže si musíme začít klást otázku, jestli už nezačínáme být z řešení konfliktu unavení.

„Je to důležitý faktor, který může ovlivnit, kdy válka skončí. Musíme stupňovat sankční tlak na Rusko. Viděli jsme ale, že schválení posledního balíčku se na evropské půdě ukázalo těžším, než se čekalo,“ podotkl Jan Šír ve vysílání CNN Prima NEWS.

Chtělo by to větší rozhled

Ukrajinci mají stále motivaci bojovat. To, co spustilo Rusko, nese podle experta parametry vyhlazovací války. Kdyby se Ukrajina nebránila, přestala by existovat. „Mají větší vůli, než by si kdokoliv před třemi měsíci myslel. Je otázka, zda budou mít dostatek prostředků. Zde nastává klíčová role mezinárodního společenství a Západu,“ narážel Šír na fakt, že západní země jsou podstatným dodavatelem vojenské techniky a zbraní na Ukrajinu.

Šír dále naznačil, že nastává odhled od situace na východě Evropy a začínají převažovat domácí problémy. „Nechci to bagatelizovat, ale místo toho, abychom řešili genocidu několik stovek kilometrů od našich hranic, věnujeme větší pozornost rostoucím cenám potravin nebo energetických surovin,“ prohlásil.

„Nic nezlehčuji, ale když si dáme vše do souvislostí s tím, co probíhá nedaleko od nás, chtělo by to trochu větší rozhled a přehodnocení priorit či kroků, které děláme. Jenže to všechno bolí, stojí peníze a je to nepopulární,“ dodal odborník na postsovětský prostor.

Jak bude válka pokračovat, to se dle něj těžko předpovídá. Obává se ale, že nastalo stádium opotřebovávací války, která může trvat ještě dlouhou dobu. Ani jedna ze stran prý není vyčerpaná a zároveň nedosáhla svých cílů. Navíc Ukrajinci i Rusové mají víru, že mohou zvítězit i silou. Na diplomatická vyjednávání proto ještě čas nenastal.

Cílem Ukrajiny je přežít

„Ruským cílem je zničit Ukrajinu jako subjekt mezinárodních vztahů a napáchat co největší škody. Je otázka, jestli nechtějí změnit demografickou situaci na územích, která historicky považují za svá,“ nastínil Šír ruské cíle.

„Na straně Ukrajiny je cílem přežít, zachovat suverenitu a pokud možno územní celistvost. To je také běh na dlouhou trať, protože Rusové okupují 20 procent jejího území,“ doplnil expert.

Mezi odborníky, politiky a diplomaty není shoda, zda se chování Rusů na Ukrajině dá označit za genocidu. Podle Šíra je legitimní o tom alespoň uvažovat. „Mezinárodní společenství má povinnost genocidě předcházet, Rusové páchají mezinárodní a válečné zločiny a zločiny pro lidskosti. „Genocidu“ bych nechal na právnících, ale indicií je tolik, že musíme brát situaci vážně,“ vysvětlil svůj postoj.

Tagy: