Pomozte nám sem dostat naše děti, prosí zoufalí Ukrajinci žijící v Česku

Ukrajina

Rodiny se bojí o své děti

V naprosto zoufalé situaci jsou teď tisíce Ukrajinců, kteří do České republiky přijeli vydělávat peníze na živobytí a na Ukrajině nechali své děti. Dostat je do bezpečí je ale v současných podmínkách prakticky nemožné.

Valentina a Viktor pracují v jedné z libereckých firem. V Myrhorodu – městě, které leží zhruba uprostřed mezi Kyjevem a Charkovem – mají dva syny. Oba se už museli několikrát schovávat do krytu před ruskými nálety.

„Už vědí, co mají dělat, když je poplach. Kdy se schovat a podobně,“ konstatovala Valentina. „Marně hledám slova, je to strašně těžké. Pomozte nám sem dostat naše děti,“ prosila.

Samoživitelka Antonina má na Ukrajině tři děti, o které se teď stará babička. „Snažím se teď dovolat všem známým, jestli by je někdo mohl přivézt na hranice, abych si je tam mohla vyzvednout,“ řekla.

Jenže dostat své děti a příbuzné z ukrajinského vnitrozemní na hranice je teď prakticky nemožné. Autobusy a vlaky, které ještě jezdí, jsou plně obsazené, v zemi dochází pohonné hmoty a v pátek na mnoha místech přestaly fungovat i bankomaty. „Nemohou si ani vybrat peníze, aby měli na cestu, všechno je zablokované,“ doplnila zdrcená Antonia.

Řada Ukrajinců přitom netuší, jestli by se při cestě do své země vůbec dostali zpět do Česka. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se ale Česká republika bude co nejvíce snažit, aby takové návraty probíhaly bez komplikací.

Ukrajinci se do své vlasti chtějí vracet i z dalších důvodů. Někteří chtějí pozvednout zbraně a bránit svou zemi proti ruskému agresorovi.

Tagy: