Prouza: Ukrajinské uprchlíky česká společnost ocení. Práci nám nevezmou

Tomáš Prouza

Prouza a Rafaj o zaměstnávání ukrajinských uprchlíků

Nemyslím si, že by příchozí Ukrajinci brali Čechům práci, jejich přítomnost naopak může dlouhodobě pomoci. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj upozornil, že mezi uprchlíky se nachází řada odborníků.

Podle Rafaje už dávno neplatí, že ukrajinští pracovníci jsou pouze pracovníci pomocní. „Jsou to odborníci, skvělí lékaři. Myslím si, že naší společnosti prospějí. Diverzita je vždycky prospěšná,“ řekl Rafaj.

Prouza souhlasil. „Stárneme a Česko má problém nejenom v průmyslu, obchodě a sociálních službách. Závislost na pracujících z Ukrajiny jde skrze celou ekonomiku a sociální sféru. To, že tady jsou a pomáhají nám, je velmi důležité pro to, aby Česko mohlo dobře fungovat,“ pronesl.

„Nebojím se toho, že by Ukrajinci, kteří přijdou, brali Čechům práci. To je nesmysl. V Čechách je obrovský nadbytek práce. Myslím si, že to povede k jedné změně. Přichází hodně žen a doufám, že to pomůže k většímu prosazování částečných úvazků a větší pracovní flexibilitě,“ přeje si Prouza.

Ukrajinci se vrací domů

Je však třeba brát v potaz, že se mnoho Ukrajinců po uklidnění situace v jejich rodné zemi domů zase vrátí. „Myslím si, že tu zaměstnance nikdo násilím držet nebude. Vždycky se dohodneme, aby mohli odejít. Rádi pomůžeme každému. Je jedno, jestli to bude na tři měsíce nebo tři roky,“ vysvětlil Prouza.

Někteří Ukrajinci Českou republiku opouštějí už nyní. Rafaj vysvětil důvody. „Někteří dostali povolávací rozkazy, někteří jdou dobrovolně bránit svoji zemi a další se sem snažili dostat svoji rodinu, ale ta bohužel uvízla ve válečných zónách. Nemohou se na to dívat a vyrazili za ní. Pokud se nepletu, dneska (v pátek) Hospodářská komora zveřejnila průzkumy firem, že odešlo 15 procent Ukrajinců z různých oborů,“ přiblížil situaci.

Tagy: