Útok na základny NATO v Evropě? Putina by k tomu mohlo dohnat zoufalství, varuje expert

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko se zoufale snaží zastavit dodávky zbraní na Ukrajinu, upozornil bývalý šéf britských bezpečnostních složek lord Peter Ricketts. Ruský prezident Vladimir Putin by podle něj mohl nařídit útok na jednu ze základen NATO.

„Putin se stále zoufaleji snaží přerušit tok zbraní ze Západu na Ukrajinu,“ cituje web Daily Mail bývalého šéfa britských bezpečnostních složek Petera Rickettse. Expert varoval, že může dojít k mohutným útokům na konvoje nebo letadla převážející darovaný vojenský materiál.

„V nejhorším případě může dojít k raketovému útoku na základny NATO v Evropě, kde se zbraně pro Ukrajinu připravují. Pro země NATO by podobná akce znamenala skutečné dilema, jak reagovat,“ varoval Ricketts před možným rozšířením konfliktu i mimo Ukrajinu, pokud by země Severoatlantické aliance přímo zasáhly do bojů.

Bývalý šéf britských bezpečnostních složek zdůraznil, že ruská snaha zabránit toku zbraní na Ukrajinu je pro Kreml velmi důležitá. Západ totiž rozhodně nehodlá v dodávkách polevit a Rusové by se brzy na Ukrajině mohli dostat do ještě větších problémů.

Podle expertů jsou Rusové během války nevyzpytatelní. Čím déle se bude Ukrajina bránit, tím budou agresivnější a podle některých odborníků nelze vyloučit použití obávaných jaderných zbraní. „Putin chce, abychom se všichni obávali, že by mohl na Ukrajině použít jadernou zbraň. Znamenalo by to však významnou eskalaci konfliktu a úplnou izolaci Ruska od zbytku světa,“ uvedl Ricketts.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na konci března řekl, že Rusko použije jaderné zbraně jen v případě ohrožení vlastní existence. „Jakýkoli výsledek operace na Ukrajině samozřejmě není důvodem pro použití jaderné zbraně,“ uklidňoval Peskov.

Jak by jaderná válka, do které by se zapojilo NATO, vypadala, se pokusili simulovat zástupci Fakulty vědy a globální bezpečnosti (SGS) z prestižní americké Princetonské univerzity.

Během několika hodin by bylo zabito nebo zraněno přes 90 milionů lidí po celém světě. První varovný výstřel ze strany Ruska by nejspíše dopadl na hranici Česka, Polska a Německa.

Tagy: