Takto umírají okupanti, radují se Ukrajinci. Ruský vrtulník po sestřelu skončil v plamenech

Ukrajina slaví další válečný úspěch. Na sociálních sítích sdílí uživatelé i ukrajinské ministerstvo obrany video, které bylo pravděpodobně pořízené z dronu. Zachycuje přesné sestřelení ruského vrtulníku, který po dopadu končí v plamenech a oblacích dýmu. „Takto umírají ruští okupanti, tentokrát ve vrtulníku,“ píše ministerstvo.

Oproti Rusku má Ukrajina daleko menší vojenský arzenál, přesto slaví řadu úspěchů. Jeden z nich dokládá i dramatické video z frontové linie, které bylo pravděpodobně pořízeno z dronu.

Nepřátelský vrtulník strefuje přesně mířená střela, po které se letoun okamžitě řítí k zemi. Po dopadu se stroj proměňuje v ohnivou kouli a následují záběry oblak dýmu.

„Takto umírají ruští okupanti, tentokrát ve vrtulníku! Sláva Ukrajině a jejím obráncům, společně zvítězíme,“ připsalo k snímku ze zásahu ukrajinské ministerstvo obrany. Lidé na sociálních sítích následně video hojně sdíleli, nikdo však neví, kdy a kde přesně bylo natočeno. Podobně jako ministerstvo obrany se lidé radují z dalšího ukrajinského úspěchu.

„Sláva Ukrajině,“ píší na internetu lidé. Mnozí navíc spekulují, o jaký stroj se mělo jednat. Domnívají se, že šlo o bojový vrtulník Mil Mi-24 Hinh, který Rusové používají od roku 1972, píše web Daily Mail. Slouží jako přímá podpora pozemních jednotek, nejčastěji je využíván pro ničení tanků a obrněných vozů.

Tento model ruští piloti označují za „létající tank“. Stroj může přepravit až osm osob, zatím však nebylo uvedeno, kolik ruských vojáků se mělo v sestřelené helikoptéře nacházet. K vidění byl stroj například v populárních filmech Rambo 2 a 3, ačkoliv se jednalo o naaranžované modely.

Tagy: