V Česku již řádí velmi silné bouřky. Sledujte radar, jejich pohyb nelze předvídat

Bouřka

Západ České republiky sužují bouřky

Na české území již dorazily první bouřky. Informovali o tom odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kolem poledne se s hromy a blesky začaly potýkat západní Čechy, na Toužimsku se dokonce objevila i velmi silná bouřka. Všem meteorologové doporučili během dne sledovat radary namísto mobilních aplikací – podle toho, jak se bude vlnit studená fronta, se bude měnit také postup bouřek. Některé mohou zamířit na severovýchod, jiné se mohou vrátit i na západ.

„Přes naše území přechází zvlněná studená fronta. Ta s sebou přináší kromě ochlazení také velmi silné bouřky. Bude to podobně jako v sobotu situace, kdy mobilní aplikace z podstaty nemusí úplně vycházet, doporučujeme proto sledovat radar,“ poradili meteorologové na sociálních sítích.

ČTĚTE TAKÉ: Bahno, popadané stromy a rozbité střechy. Hasiči bojovali s následky bouřek

První bouřky se začaly tvořit kolem poledne na západě Čech. „Na Toužimsku se objevuje i velmi silná bouřka – a spolu se studenou frontou budou postupovat k východu,“ pokračovali odborníci.

Není však jisté, kudy přesně budou bouřky v průběhu dne postupovat. „Tím, jak se bude studená fronta vlnit, postup se bude měnit, takže během odpoledne se může stát, že se bouřky vydají i severovýchodním směrem a není vyloučeno, že se tu a tam mohou vrátit zpátky trochu na západ,“ přiznali.

Situaci ve vašem okolí můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Vysvětlili, že pokud se na studené frontě vytvoří malé tlakové níže, jedná se o zvlněnou studenou frontu. „Tyto malé níže mohou způsobit, že se pohyb fronty na některých místech obrátí proti celkovému směru postupu, a tím se celá studená fronta zpomalí, zastaví nebo i vrátí. Proto ani v neděli nečekáme, že by bouřky měly nějaký rychlý postup,“ uvedli.

Obdobně jako v sobotu se meteorologové domnívají, že by se na území České republiky měly vyskytovat jednotlivé buňky nebo shluky buněk, které se na frontě mohou zorganizovat do linie.

„Nejprve tedy čekáme velmi silné bouřky v západní polovině Čech. Tvoří se už od poledne a jsou a budou doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami,“ varovali.

Později odpoledne velmi silné bouřky dorazí i na Českomoravskou vrchovinu a do severovýchodních Čech. „Večer pak na Moravu a do Slezska, nicméně tady už očekáváme projevy mírnější s úhrny nejčastěji kolem 40 mm za krátkou dobu, nárazy větru do 70 km/h a kroupami,“ dodali odborníci s tím, že v opakovaných bouřkách budou celkové úhrny ještě vyšší. Bouřky se budou vyskytovat až do noci a během její druhé poloviny budou ustávat.

Tagy: