Žena z Jablonce měla týrat kočky, žily mezi výkaly. Sama si prošla peklem, říká její známá

Žena z Jablonce týrala desítky koček.

Soud v Jablonci řeší případ týrání koček

Podle obžaloby týrala žena z Jablonce nad Nisou desítky koček, některé její „péči“ nepřežily. Teď jí hrozí až šest let vězení, ovšem ze tří dosud konaných soudních jednání přišla pouze k prvnímu. Příště ji tak může do soudní síně předvést eskorta v poutech. Mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř pro CNN Prima NEWS uvedl, že požádají o součinnost policii. Obviněná již byla v minulosti v hledáčku městských strážníků kvůli vážným rodinným problémům.

Veterináři spolu s policisty zabavili ženě v loňském roce dvě desítky zubožených koček, které žily v bytě přeplněném odpadky. „Bylo zjištěno, že zvířata žijí ve zcela neutěšených podmínkách, ve špíně a výkalech,“ popsal tehdy Roman Šebesta, ředitel Krajské veterinární správy v Liberci.

K TÉMATU: Do litvínovského gymnázia vnikla cizí osoba. Studenty evakuovali, pachatel byl zadržen

Kvůli nesnesitelnému zápachu šířícímu se po celém činžovním domě byli přivoláni policisté, kteří násilně vnikli do bytu. Podle dlouholeté kamarádky obžalované, která při posledním jednání vypovídala jako svědkyně, se žena po psychické stránce výrazně změnila. Na vině je prý její partner, který ji údajně dlouhá léta týral.

„Bezhlavě ho milovala, zatímco on ji mlátil a týral, dokonce měla i otřes mozku. Prošla si peklem. Takový člověk touží po lásce jakéhokoliv druhu, takže si myslím, že ta zvířátka jí tento pocit dávala,“ řekla redakci CNN Prima NEWS ženina přítelkyně z mládí.

„Bohužel udělala zásadní chybu, že ty kočičky nenechávala kastrovat,“ pokrčila rameny. Partner, který měl její kamarádku týrat, skončil neslavně. „Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Je na tom zdravotně hodně špatně,“ dodala kamarádka.

Podle informací CNN Prima NEWS policisté nemohoucího muže nalezli v bytě spolu s kočkami částečně zahrabaného odpadky. „Vůbec jsme si ho na první pohled nevšimli, chodili jsme tam a najednou jsme se lekli. Vykukovala tam lidská hlava. Byl skoro celý zakrytý, živý, ale naprosto zanedbaný, apatický,“ popsala pro redakci žena, která se zásahu v bytě zúčastnila.

Muž nakonec skončil v nemocnici, údajně v kómatu. Poté, co majitelka domu dala chovatelce koček výpověď, přestěhovala prý žena svého partnera do polorozpadlé garáže, odkud ho nakonec odvážela záchranka uprostřed zimy zcela podchlazeného. I tuhle situaci řeší úřady, podle zdrojů redakce totiž žena pobírala na svého partnera příspěvek na péči.

Rodinný teror

Tím ale její potíže nekončí. Úřady se zajímají i o její chování vůči matce, ke které se po vyhazovu z bytu nastěhovala spolu se svou dospělou dcerou. V bytě dokonce zasahovali strážníci městské policie.

„Hlídka vyjížděla na základě oznámení obyvatele domu, že ze sousedního bytu se ozývá velký křik. Když strážníci dorazili na místo, našli klečící starou paní v otevřených dveřích, která je prosila, ať ji zbaví její dcery a vnučky,“ popsala loni v srpnu mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová. Podle sousedů žena údajně zavírala seniorku na balkón a z bytu se často ozývaly hádky a pláč.

Státní zástupce navrhuje, aby soud ženě zcela zakázal chov zvířat. „Doufáme, že k tomu dojde, protože máme obavy, že se to bude opakovat,“ zdůraznila Dagmar Kubištová, majitelka útulku, kde zubožené kočky po zásahu skončily. Teď už jsou v pořádku, starají se o ně lidé v dočasné péči. Dokud ale nepadne rozsudek, který by je ženě definitivně odebral, nemůže je nikdo natrvalo adoptovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šel hrát fotbal, domů se už 12letý Jakub nevrátil. Svědci popsali detaily tragédie v Břeclavi

Tagy: