Češi chtějí bojovat za Ukrajinu. Za službu jim ale hrozí vězení, změnit to může Zeman

Ukrajinští dobrovolníci bránící Kyjev (25. února 2022).

Jak bojovat za Ukrajinu?

Pomoc Ukrajině má další konkrétní podobu. Někteří Češi chtějí vyrazit bojovat přímo na válečnou frontu. Podle právníků by jim za to mohlo ale hrozit i vězení. Povolit službu v cizí armádě může jedině prezident republiky. A do jeho kanceláře zatím žádná taková žádost nedorazila.

Pan Stanislav má na Ukrajině celou rodinu z manželčiny strany. I proto se mu hlavou honí myšlenky, že by šel za Ukrajinu bojovat. „Kdyby Putin chtěl zabrat celou Ukrajinu, kdyby šlo do tuhého, tak si myslím, že by měli jít všichni,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Moc dobře ale ví, že by mohl mít problém se zákonem. Podle trestního zákoníku totiž člověku, který narukuje do armády cizího státu, hrozí až pět let vězení. Jenže podle profesora trestního práva Jiřího Jelínka by to automaticky nemuselo znamenat trestný čin a záleželo by na posouzení soudu.

„Musíme vzít v úvahu tyto podmínky: Jestli je to čin dostatečně společensky závažný, protože platí zásada subsidiarity trestní represe, a jestli ti lidé nejednali za podmínek krajní nouze,“ vysvětlil Jelínek.

Výjimka platí pro toho, kdo má dvojí státní občanství. Jinak může Čech legálně sloužit v cizím vojsku pouze se souhlasem prezidenta Miloše Zemana. „Kancelář prezidenta republiky nám v sobotu potvrdila, že zatím žádnou žádost nedostala. Ve chvíli, kdy by přišla, musela by ji prezidentská kancelář důkladně posoudit,“ informoval reportér Zbyněk Zykmund.

„Klíčová jsou u konkrétních případů stanoviska příslušných ministerstev. Bez nich nelze činit závěr,“ vyjádřil se k tématu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Domnívám se, že prezident republiky by v této situaci jistě takové žádosti patrně vyhověl,“ míní Jelínek.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už vyzval všechny Evropany, kteří mají vojenské zkušenosti, aby přijeli a připojili se k obraně Evropy.

Tagy: