Všechno je jinak, říká děda dívenky, která zemřela v rozpáleném autě. Nastínil, co se stalo

Dítě v autě (ilustrační foto)

Dítě zemřelo v autě

Děda tříleté holčičky Ivanky, která v pondělí zemřela ve slovenské obci Markušovce na následky přehřátí v rozpáleném autě, řekl webu tvnoviny.sk, že ji v autě rozhodně nezapomněli. Podle jeho slov se jednalo o nešťastnou náhodu a dítě si do auta vlezlo samo, aniž by o tom kdokoliv věděl.

„V autě jsme ji nezapomněli,“ sdělil webu tvnoviny.sk děda Ivanky Eduard Ščuka s tím, že nikdo netušil, že by se do něj vůbec mohla dostat. „Možná že byly otevřené dveře a ona se tak dostala dovnitř. Víte jak, bylo to malé dítě,“ řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Minuty od neštěstí. Žena zamkla psa v rozpáleném autě, při manikúře na něj zapomněla

Matka holčičky prý byla po celou dobu přesvědčená, že si její dítě hraje u sousedů, kteří mají na zahradě malý bazén. To deníku Nový Čas potvrdil i příbuzný rodiny Ambróz Kaleja, který krátce před třetí hodinou odpoledne odcházel do práce: „Ivanka si hrála na zahradě s naším Filípkem. Když jsme pak jeli do vesnice, volal mi bratr, že ji hledají,“ sdělil.

Do pátrání po holčičce se zapojila celá osada. Po nějaké době našli dívku v autě nedaleko domu. Jak dlouho tam mohla být, nemají tušení. Okamžitě na místo přivolali sanitku. Záchranáři Ivance už nedokázali pomoci. „Posádka se nezletilou osobu snažila oživit, avšak lékař musel konstatovat smrt,“ citoval policejní mluvčí Lenku Ivanovou deník SME. Podle webu tvnoviny.sk dívku oživovali minimálně půl hodiny.

Policisté už zahájili stíhání. „V důsledku nedostatečné péče ze strany rodičů došlo k úmrtí nezletilé osoby, která byla nalezena v zaparkovaném autě,“ potvrdila Ivanová.

K tragédii došlo, přestože policisté v létě neustále upozorňují na obrovská rizika spojená s ponecháním dítěte nebo domácího mazlíčka v autě. „I když venku není přes 30 stupňů a chcete si jen na chvíli odběhnout, není to dobrý nápad,“ varují na Facebooku. Fatálním následkům mnohdy nezabrání ani stažená stínítka nebo pootevřené okno.

„Každý rok slýcháme, že se tyto věci dějí, takže je to velké memento pro ostatní, aby dávali pozor na své děti a na auta,“ poznamenal starosta obce Markušovce Peter Fulla.

Holčička byla na Slovensku na prázdninách

Rodina holčičky žije dlouhodobě v Anglii a na Slovensko přijela začátkem léta na prázdniny.

Místní je popisují jako dobré a slušné lidi, kteří o své děti vzorně pečují. „To jsou nejlepší lidé, co mohou existovat. O své děti se starají jako málokdo,“ uvedl jejich příbuzný František Pecha.

Policie se okolnostmi případu stále zabývá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragédie v chatové oblasti na Slovensku. Mladík se zabil pádem z okna, roli zřejmě hrál alkohol

Tagy:
smrt Slovensko zprávy krimi dítě policie rozžhavené auto Markušovce