Česko potrápí ledovka a sníh, problém budou mít i řidiči. Jaké počasí nás čeká o víkendu?

V pátek bude zataženo, na většině území se očekává slabé sněžení, na horách i trvalejší. V platnosti je také výstraha, a to před ledovkou. Varování pro téměř všechny kraje by mělo končit v 9:00. Co přinese víkend?

Obloha bude v pátek převážně zatažená, na většině území se očekává slabé sněžení, na horách trvalejší. Na jihovýchodě republiky však bude sníh padat jen ojediněle.

Situaci ve vašem kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální sněhové pokrývky rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh.

V platnosti je také výstraha, a to před ledovkou. Varování platí do 9. hodiny pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Pardubický, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Olomoucký, Moravskoslezský kraj a Vysočinu.

„Místy se vyskytuje slabé sněžení nebo mrholení, které může být při teplotách povrchu vozovek pod bodem mrazu i mrznoucí, ojediněle s tvorbou slabé ledovky,“ vysvětlují experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Následně vysvětlili, co vše hrozí a jak by se lidé měli chovat.

„Hrozí nebezpečí úrazů při uklouznutí, stejně jako problémy v dopravě a s tím spojená zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Počítejte s prodloužením doby jízdy,“ uvedli meteorologové.

Pozor na mrznoucí mlhy

Nejvyšší denní teploty se v pátek budou pohybovat mezi −2 až 2 °C, na horách mohou teploměry naměřit až kolem −6 °C. Vát by měl mírný severovýchodní až severní vítr o síle 2 až 6 m/s.

V noci na sobotu bude většinou zataženo, v závětří severních a východních hor bude ojediněle až polojasno. Nadále se na většině území očekává slabé sněžení, na horách i trvalejší. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 0 až −4 °C, při slabém větru a zmenšené oblačnosti klesnou až k −6 °C.

sobotu bude počasí takřka totožné jako v pátek. Bude většinou zataženo, na horách postupně místy až polojasno. Očekává se místy slabé sněžení, na horách trvalejší. Večer budou srážky jen ojedinělé. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi −2 až 2 °C.

Neděle bude oblačná až polojasná, místy může být přechodně zataženo. Od vyšších poloh mohou ojediněle přicházet mrznoucí mlhy. Zpočátku budou sněhové přeháňky ojedinělé, večer by pak mělo přibývat oblačnosti. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi −3 až 1°C.

Tagy: