sledujeme živě

ON-LINE: Írán chce zaútočit na Izrael balistickou raketou, varují USA. Teheránu vyslaly vzkaz

Souhrn událostí

  • Izrael oznámil zahájení pozemní operace na jihu Libanonu.
  • Útočit na vesnice, kde působí Hizballáh, obyvatele vyzval k evakuaci.
  • Hizballáh již před začátkem operace uvedl, že na avizovanou izraelskou pozemní ofenzivu odpoví.
  • Česko v minulých týdnech evakuovalo několik občanů.
  • Ankara označila izraelskou operaci v Libanonu za pokus o invazi.

Izrael v noci na úterý zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o omezenou a přesně zacílenou akci ve snaze zničit působiště hnutí Hizballáh poblíž hranic, odkud ostřeluje sever Izraele. Akci podporují izraelské vzdušné síly a dělostřelectvo, uvedlo vojsko židovského státu. Podle nejmenovaného zdroje z Bílého domu se v reakci na izraelský postup chystá Írán zaútočit na židovský stát pomocí balistických raket. USA Teherán před eskalací konfliktu varovaly. Česko z Libanonu evakuovalo několik občanů, řekl ministr zahraničí Jan Lipavský. Ankara a Kreml vyjadřují obavy.

Izraelská armáda na základě rozhodnutí bezpečnostního kabinetu zahájila „omezené, lokalizované a zacílené pozemní útoky založené na přesných zpravodajských informacích“ o působištích a infrastruktuře Hizballáhu poblíž hranic, uvádí prohlášení ozbrojených sil. Cíle pozemních akcí se podle vyjádření vojska nacházejí ve vesnicích poblíž hranic a představují bezprostřední ohrožení pro místní komunity na severu Izraele.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Otevřená válka s Hizballáhem? Silný protivník, Izrael by čelil řadě problémů, píše CNN

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari zdůraznil, že oznámená pozemní operace není válkou proti libanonskému lidu, nýbrž proti Íránem podporovanému militantnímu hnutí Hizballáh. Izraelská armáda krátce nato vyzvala obyvatele více než 20 vesnic v jižním Libanonu, aby se okamžitě evakuovali a přesunuli se alespoň 60 kilometrů na sever.

Arabský mluvčí Izraelských obranných sil Avichay Adraee uvedl, že Hizballáh využívá civilní obyvatelstvo jako štít k útokům. Upozornil, že v jižním Libanonu dochází k „násilným střetům“, a varuje libanonské civilisty před používáním vozidel k cestám na jih přes řeku Litání.

Hizballáh již před začátkem operace uvedl, že na avizovanou izraelskou pozemní ofenzivu odpoví. Není však jasné, v jaké bojové kondici se vojenské křídlo hnutí nachází poté, co Izrael zabil v úderech řadu vysokých vojenských velitelů a vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha.

Libanonské ministerstvo zdravotnictví v pondělí večer oznámilo, že izraelské vzdušné údery zabily za posledních 24 hodin na jihu země, ve východolibanonském údolí Bikáa a v samotném Bejrútu 95 lidí a dalších 172 zranily.

Podle palestinského zdroje citovaného agenturou Reuters Izrael v noci namířil jeden ze vzdušných úderů na největší palestinský uprchlický tábor na území Libanonu. Jde o vůbec první útok na tábor Ajn Hilvá, který leží na jihu Libanonu nedaleko přístavu Sajdá (Sidon).

Turecké ministerstvo zahraničí označilo izraelskou pozemní operaci za pokus o invazi. Vážné obavy z další destabilizace regionu kvůli tomu vyjádřil mimo jiné Kreml, španělské ministerstvo zahraničí či Úřad OSN pro lidská práva. Nový generální tajemník NATO Mark Rutte podle deníku El País před převzetím funkce uvedl, že doufá v co nejrychlejší ukončení nepřátelských akcí v Libanonu.

Izraelskou operaci v Libanonu sledujeme v ONLINE reportáži:

Boje mezi Izraelci a Hizballáhem trvají od loňského října, kdy teroristé z Hamásu a dalších palestinských uskupení zaútočili na jih Izraele a izraelská armáda v odvetě zahájila dosud pokračující válku v Pásmu Gazy. Hizballáh na podporu Hamásu začal ostřelovat sever Izraele, evakuovány tam musely být desetitisíce lidí a obě strany si od té doby vyměňovaly menší přeshraniční údery, neboť izraelské síly se soustředily na boje v Pásmu Gazy.

V posledních dvou týdnech se ale situace v Libanonu vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném prudkém zintenzivnění izraelských úderů proti Hizballáhu na jihu Libanonu, ale také v dalších částech země. Jde o nejtvrdší údery od války s Hizballáhem v roce 2006.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejvyšší vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtvý, potvrdilo hnutí. Měl zahynout při náletu

Tagy: