sledujeme živě

ON-LINE: Pavel předal státní vyznamenání. Mezi oceněnými jsou Trojan či Janda

Souhrn událostí

  • Česko si připomíná vznik samostatného československého státu.
  • Petr Pavel uděloval a propůjčoval 56 státních vyznamenání.
  • Výročí vzniku Československa připomněla pieta na Vítkově.
  • Během dne se lidem otevřel k prohlídce Senát i některá ministerstva.

Prezident Petr Pavel u příležitosti oslav vzniku samostatného Československa předával státní vyznamenání. Hlava státu již dříve téhož dne vyrazila s premiérem Petrem Fialou (ODS) a dalšími představiteli státu k Národnímu památníku na pražském Vítkově, aby společně položili věnce u hrobu Neznámého vojína.

Petr Pavel uděloval státní vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu, a to již tradičně u příležitosti oslav vzniku samostatného Československa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zastřelený horník, Den znárodnění i mladistvé živly v ulicích aneb 28. říjen v dobovém tisku

Hlava státu v roce 2024 propůjčila čtyřikrát Řád Bílého lva, což je nejvyšší státní vyznamenání. Mezi vyznamenanými jsou armádní generál Jan Sergěj Ingr, brigádní generál František Moravec, architektka Eva Jiřičná a choreograf Jiří Kylián.

Řádem Tomáše Garrigua Masaryka prezident vyznamenal papeže Jana Pavla II., diplomata Karla Kovandu, politika Daniela Kroupu, novináře Pavla Pecháčka, mluvčí Charty 77 Annu Šabatovou či římskokatolického kněze Josefa Suchára.

Medaili za zásluhy obdrželi například herci Ivan Trojan a Ondřej Vetchý, zpěvačka Marie Rottrová, frontman kapely Olympic Petr Janda či hokejista Roman Červenka.

PŘEHLEDNĚ: Jan Pavel II., Vetchý i legendární hokejista. Prezident vyznamenal 56 osobností

Sněmovna navrhla prezidentovi na vyznamenání 151 lidí, Senát na Hrad zaslal 114 jmen. Poslanci navrhli mimo jiné spisovatele Milana Kunderu, herečku a někdejší první dámu Dagmar Havlovou Veškrnovou, pražského arcibiskupa Jana Graubnera či písničkáře Karla Kryla. Tyto osoby nicméně v pondělí nebyly oceněny.

Senátoři navrhli šestici členů skupiny Ctirada a Josefa Mašínových na Medaili za hrdinství, i když Pavel dal již loni najevo, že by měl s jejich oceněním problém.

„Musíme si neustále připomínat, jak křehká demokracie je. Oslavme i skutečnost, že dnes máme naši zemi ve vlastních rukou. Pro vedení státu by se měly hledat osobnosti, jež se zabývají skutečnými problémy a mají vize, ne ty, které vedou prázdné souboje,“ řekl Pavel během svého projevu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zákeřný long covid. Problémem je mozková mlha, uvedl Prymula a popsal další potíže

Tagy: