Pohlreich: Opravdu jsou viníky restaurace, když čísla stoupají až poslední dva dny?

Zdeněk Pohlreich. Foto: CNN Prima NEWS

Restaurace jsou zavřené od 18. prosince, ale denní čísla pozitivně testovaných na koronavirus začala stoupat až v posledních dvou dnech, upozorňuje šéfkuchař a podnikatel Zdeněk Pohlreich. Klade si otázku, zda jsou tedy opravdu viníky šíření viru restaurace. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) to tak je a otevřít tyto podniky se zatím rozhodně nechystá.

Restaurace mohou mít otevřené pouze výdejní okénko, a to jen mimo dobu zákazu vycházení. Zdeněk Pohlreich televizi CNN Prima NEWS popsal, jak aktuální situaci vnímá. „Podnikatelé fungují na principu ohřívače. Peníze nejdřív vyplatíme zaměstnancům ze svých účtů a s dvouměsíčním zpožděním je dostaneme zpátky,“ popsal Pohlreich s tím, že je to tvrdý boj o přežití a každý dělá, co umí.

Restaurace musely zavřít 18. prosince, uzavřené jsou tedy už více než 20 dní. „Rapidní vzestup čísel nastal před dvěma dny, tak se mi nezdá, že jsou restaurace tak velkým zdrojem nákazy,“ podotkl známý šéfkuchař.

Podle Blatného je ale v restauracích riziko nákazy dvojnásobné. „Nic proti restauracím, ale je to místo, kde se lidé setkávají v blízkosti a nemůžou mít roušky, protože konzumují jídlo nebo pití. I ze zahraničních studií je vidět, že to je místo, kde je riziko nákazy dvojnásobné,“ stojí si za svým ministr zdravotnictví.

Jediná cesta je otevřít Česko

Aktuálně platná omezení však nekritizuje jen Pohlreich, ale za restaurace dlouhodobě bojuje například i iniciativa Chcípl PES. „Jediná cesta je otevřít Českou republiku, nastartovat ekonomiku a zaměřit se na obyvatele, kteří potřebují nebo chtějí pomoc,“ je přesvědčený majitel pivovaru Malý Janek Jiří Janeček.

Podobně to vidí i zpěvák Daniel Landa. „Budeme nadále shromažďovat intelektuály, lékařskou a další sílu, abychom dokázali sestavit vynikající tým expertů a postavit ho k vládním expertům, aby našli bezpečnou cestu k otevření Česka,“ uvedl Landa.

Podle majitele Pivnice U Vavřičků situace připravuje podnikatele o poslední úspory. Použil příklad vlastní rodiny. „Tento rodinný podnik 30 let nebyl zavřený a první, kdo ho zavřel, byla tato situace. Stojí nás to 140 tisíc měsíčně a táta v něm utápí své úspory,“ dodal Jakub Vavřička.

Tagy: