Pozor na sněhové závěje i bílou tmu. České hory zasáhne kalamita, varují meteorologové

Pozor na silnicích je třeba dávat nejen na čerstvý, mokrý sníh, ale i na ledovku a poryvy větru. (foto: pickpik.com)

Sněhová kalamita v Krušných horách

České hory zasáhne sněhová kalamita. Meteorologové varují, že v severních a severovýchodních oblastech může v neděli odpoledne napadnout až půl metru sněhu. Tvořit se mohou sněhové jazyky i závěje. Problémy se dají očekávat v dopravě i energetice. Od nedělního rána platí také výstraha před silným větrem, který může mít v nárazech až 70 kilometrů za hodinu. Sněžit má ve vyšších polohách ČR také v pondělí, na horách může napadnout až půl metru.

Varování před vysokou sněhovou pokrývkou s vysokým stupněm nebezpečí platí pro vyšší polohy krajů Jihočeského, Plzeňského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského. V některých dalších částech Česka pak meteorologové vyhlásili stejnou výstrahu, ale s nízkým stupněm nebezpečí. Obě výstrahy platí od nedělního poledne do půlnoci.

„Očekává se sněhová kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice, průmyslu nebo zásobování,“ varují meteorologové. Mokrý sníh může lámat stromy nebo způsobit problémy na drátech elektrického vedení. Lidé by neměli vyjíždět autem, pokud to není nutné.

Výstraha před větrem pak platí od nedělních 8 hodin do půlnoci. Týká se většiny České republiky s výjimkou jižní Moravy, Libereckého kraje, Zlínského kraje a části Olomouckého kraje.

V neděli bude převážně zataženo, vydatnější sněžení očekávají meteorologové zejména na horách. Nejnižší noční teploty klesnou k 3 až –1 °C. Během dne naměříme mezi 3 až 7 °C, na jihu Moravy až 8 °C, v 1000 metrech na horách kolem –2 stupňů Celsia. „Během dne se budou na horách tvořit sněhové jazyky, místy i závěje, ojediněle i bílá tma,“ varují meteorologové.

Zpočátku bude zataženo také v pondělí, na většině území se objeví dešťové přeháňky. Na horách očekávají meteorologové sněhové přeháňky, pod 400 metrů i smíšené nebo dešťové. V noci naměříme 3 až –1 °C. Během dne se teploty vyšplhají k 2 až 6 °C.

Výstraha i na pondělí

Varování před vysokou sněhovou pokrývkou s vysokým stupněm nebezpečí prodloužili meteorologové pro oblasti od 800 metrů nad mořem v krajích Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském. Výstraha platí do pondělních 18 hodin. Na některých dalších níže položených místech platí varování s nízkým stupněm nebezpečí.

V průběhu 24 hodin by mělo napadnout deset až 30 centimetrů sněhu, na horách ojediněle i 50 centimetrů. „Očekává se sněhová kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice, průmyslu nebo zásobování,“ uvedli meteorologové. Mokrý sníh může lámat stromy nebo způsobit problémy na drátech elektrického vedení. Lidé by neměli vyjíždět autem, pokud to není nutné. Na horách je potřeba dodržovat pokyny Horské služby.

Ve středu naměříme až 11 °C

Podobné počasí nemine Česko ani v úterý. Bude zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou k 2 až –2 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 8 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno a na severovýchodě a severu místy, jinde ojediněle, přeháňky nebo občasný déšť. Během dne bude od jihozápadu srážek a oblačnosti ubývat. V noci naměříme 6 až 2 °C, přes den se teploty vyšplhají k 7 až 11 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

Tagy: