Batole v rozpáleném autě bojovalo o život, kolemjdoucí se rozhodl jednat. Video dělí internet

Malé dítě zavřené v rozpáleném autě v Uhříněvsi u Prahy a zoufalý pláč. Situace, která nenechala chladným kolemjdoucího Patrika M., jenž zaparkované vozidlo míjel cestou pro výběr hotovosti. Zasahovat nakonec musela policie. Video z události, zveřejněné již v červenci, na sociálních sítích stále budí vášně.

„Je normální, že na sluníčku jako kráva, v tmavém autě, je batole, který tady už 15 minut řve? Já čekám, jestli někdo přijde, a nikdo nepřišel. To se snad nemůže dít v tomhle světě, ne?“ rozčiloval se Patrik v nahrávce, kterou zveřejnil na sociální síť Facebook.

ČTĚTE TAKÉ: V rozpáleném autě zemřela dvouletá dívka. Otec hrál na počítači, nyní je v USA obviněn z vraždy

Zpočátku se podle svých slov domníval, že si matka batolete jen na pár minut odskočila. „Okénka byla otevřená. Dítě mělo určitě vzduch. Ale muselo mu být sakra vedro. Mně bylo i venku,“ napsal v příspěvku. Protože se k autu dlouho nikdo nevracel, kontaktoval Patrik policisty – hlídka vzápětí přijela situaci řešit. Jakmile však policisté dorazili na místo, vyšla z nedaleké banky také matka dítěte uvězněného v autě.

„Měli byste matce říct, že tohle není normální. Evidentně svoje dítě miluje, ale mohla by ho zabít svojí blbostí. Teď už musím jít,“ řekl Patrik při odchodu policistům. Ti ho za všímavost a iniciativu pochválili.

Zvedla se vlna kritiky

Příspěvek na Facebooku vyvolal řadu negativních reakcí. Většina komentujících chování matky odsoudila, ale řada z nich také kritizovala samotného Patrika. Uživatelé mu vyčítali, že z auta ubrečené dítě nevytáhl dříve. „Chytráku – ty 15 minut posloucháš, jak pláče, místo toho, abys ho vytáhl,“ uvedl jeden z nich do komentářů. „Hlavně, že si to natáčíš, ty de*ile. Měl jsi ho vyndat ven,“ prohlásil další.

NECHAT DÍTĚ ČI ZVÍŘE V ROZPÁLENÉM AUTĚ PŘI VYSOKÉ TEPLOTĚ, MŮŽE SKONČIT SMRTÍ, NEBUĎTE TAK KRUTÍ!!!!

Je léto, sluníčko, horko, vedro… Důvod vyrazit s ratolestmi na koupaliště, výlet, najít stín, odjet pryč z rozpálených ulic. Jen ještě vyřídit pár věcí... „Chviličku počkej, hned přijdu.“ Rychlý pohled na dítko a už utíkáte do obchodu. Přesně víte, že se nezdržíte… Odejdete od auta, ve kterém je do teď díky klimatizaci příjemně. Se zvětšující se vzdáleností od vašeho vozidla se rychle zvyšuje teplota uvnitř a dříve příjemné prostředí se minutu po minutě stává peklem. I když necháte auto ve stínu, teplota uvnitř extrémně stoupá. Během půl hodiny se dokáže dostat až k padesáti stupňům Celsia! Pro dítě je to jistá smrtelná past. Pro miminka a batolata je pobyt v uzavřeném autě smrtelným nebezpečím po patnácti minutách již při venkovní teplotě 25 stupňů. NECHAT DÍTĚ ČI ZVÍŘE V ROZPÁLENÉM AUTĚ PŘI VYSOKÉ TEPLOTĚ, MŮŽE SKONČIT SMRTÍ, NEBUĎTE TAK KRUTÍ!!!! https://www.policie.cz/clanek/deti-a-domaci-mazlicci-v-rozpalenem-aute.aspx

Posted by Policie České republiky on Thursday, July 25, 2024

Policisté před nebezpečnými teplotami o několik dní později varovali v příspěvku na sociální síti Facebook. „I když necháte auto ve stínu, teplota uvnitř extrémně stoupá. Pro miminka a batolata je pobyt v uzavřeném autě smrtelným nebezpečím po 15 minutách již při venkovní teplotě 25 stupňů,“ informovali a dodali, že pro dítě představuje rozpálené auto smrtelnou past.

Když u dítěte dojde k akutnímu přehřátí, může podle nich ztratit vědomí, nekontrolovatelně škubat tělem (jako při epileptickém záchvatu) nebo dostat křeče. Když se navíc stane, že dojde k otoku mozku, může to vést až ke smrti.

NEPŘEHLÉDNĚTE: I běžné činnosti se v horku mění v riskantní záležitost. Experti popsali smrtící mechanismus

Tagy:
dítě policie společnost Facebook auto horko vedro sociální síť teplota batole Praha dítě v autě Policie České republiky trestná činnost, právo a spravedlnost katastrofy, nehody a mimořádné události