Záchranná služba využívá speciální covidový vrtulník. Nahrazuje práci sanitek

Na první pohled vypadá Sokol V3A jako běžný záchranářský vrtulník. I posádka zůstává stejná: dva piloti, lékař, palubní technik a nelékařský pracovník. Jeho interiér je ale speciálně upravený pro přepravu intubovaných pacientů s koronavirem.

Záchranná služba využívá vrtulník Sokol V3A k transportu covidových pacientů pouhé dva týdny. Zatím přepravil osm lidí především z Karlovarského kraje, kde jsou nemocnice na hraně svých kapacit.

„Díky přepážce máme oddělený prostor pro zdravotníky, a tím eliminujeme nakažení pilotů. Zároveň jsme eliminovali vybavení vrtulníku, aby kontakt s virem byl co nejmenší,“ popsal Zdeněk Pašek z letecké záchranné služby.

Vždy na konci směny se musí vrtulník i veškeré oblečení a věci záchranářů dekontaminovat. Celý proces zabere dvě hodiny. Pro srovnání: Dekontaminace běžné sanitky trvá pouze 30 minut. Ve zdlouhavém čištění stroje od virů ale záchranná služba problém nevidí.

„Nezasahuje to do ostrého provozu. V případě, že by se stala jakákoliv dopravní nehoda nebo událost, během které je nutno využít vrtulník, máme v provozu 24 hodin denně i vrtulník čistý, necovidový,“ upřesnila mluvčí záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová.

Záchranáři covidový vrtulník vítají. Díky němu totiž mají větší kapacitu sanitek, které potřebují na dlouhé transporty.

Tagy: