Byli to mí sousedé, teď dostávají zbraně. Expert popsal válkou zasaženou Ukrajinu

Hasiči kontrolují škody v budově po raketovém útoku na město Kyjev - sobota 26. února.

Nyní se bojuje o Kyjev. Na Ukrajině jsem žil. Když jsem viděl záběry, kde vojáci lidem rozdávají zbraně, tak to byli moji sousedé. Je to příšerné, svěřil se spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just. V mimořádném vysílání popsal i další osobní zkušenosti.

Jak dlouho dokáže Ukrajina ruským vojskům odolávat? Na tuto otázku je podle Justa složité odpovídat. „Zprávy z Kyjeva jsou ale hrozné. Na okraji města dochází k bojům, podle informací ukrajinského ministerstva vnitra mělo být zničeno několik ruských tanků a další vojenská technika. Boje mají probíhat i na samotných ulicích Kyjeva. Dnes se skutečně bojuje o hlavní město Ukrajiny,“ zdůraznil v sobotním ranním vysílání.

Cílem Ruska je také menší letiště Hustomel u Kyjeva. „Rusové pravděpodobně zmíněné letiště ovládají, je velice důležité. Patří leteckému závodu Antonov a na letecké ploše mohou přistávat letadla různého typu, mohou převážet vojáky i techniku. Pro ruská vojska bylo obsadit toto letiště primární,“ vysvětlit kroky ruských vojsk.

Ve vysílání se svěřil i s osobní zkušeností. „Zhruba rok, rok a půl, jsem žil na Ukrajině. Když jsem viděl záběry, kde lidem rozdávají zbraně, tak to bylo ve čtvrti, kde jsem žil. Vědět, že mí tehdejší sousedé budou bránit své domovy, je příšerné,“ podotkl sklesle. Doplnil, že podle posledních zpráv hlavní město Ukrajiny brání armáda, policie, národní garda i dobrovolníci.

Statisíce Ukrajinců prchají, Zelenskyj hrdinou

„Ta síla by měla být slušná, ale proti ruskému útoku, který je doplněn bombardováním a raketovými útoky, to zřejmě stačit nebude,“ konstatoval. Lidé v panice od čtvrtka, kdy byla zahájena ruská invaze, opouštějí své domovy. „Podle informací OSN jde až o statisíce Ukrajinců, který se přesouvají zejména na západ Ukrajiny či dál, třeba až do Polska,“ přiblížil.

Právě Polsko se snaží ukrajinským uprchlíkům pomáhat. „Co se týče velkých měst, jako je Charkov nebo Kyjev, tak tam jsou možnosti mimořádně omezené. Cesty z měst jsou pod palbou, situace je nebezpečná a vytvářejí se kolony,“ vysvětlil. Uvedl, že starosta Kyjeva, bývalý boxerský šampion Vitalij Kličko, lidem doporučuje, aby město neopouštěli. „Tím by se nevytvářely ani zácpy, které mohou bránit přesunu vojsk,“ dodal.

Na koho se obrací zrak celého světa, je prezident Ukrajiny. „Je mimořádně důležité, že Zelenskyj ve městě zůstává. Je to důležité zejména pro něj, člověka, kterého zpochybňovali. Považovali ho za komika, protože je původem herec. Nyní ale Zelenskyj ukázal, že je pravý prezident Ukrajiny, že bude svou zemi bránit a není loutkou oligarchů,“ zdůraznil.

Zelenskyj kromě toho, že v hlavním městě zůstává, se také aktivně obrany účastní. „Má jí velet. Tím ukazuje velkou odvahu, protože je stále považován za ruský cíl číslo jedna,“ uzavřel.

Tagy: