Fiala z SPD: Nezastavíme-li migranty na hranicích, v Praze se bude střílet jako v Paříži

Předseda klubu poslanců SPD Radim Fiala

K věci (101)

Pokud nezastavíme migranty hned na hranici s Českem, bude se v Praze střílet podobně jako v Paříži či Bruselu, sdělil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda SPD Radim Fiala. Jako vzor uvedl maďarské řešení.

SPD bude podle Fialy podporovat národní variantu obrany hranic nad rámec migračního paktu. Na ní podle slov Jana Farského ve vysílání CNN Prima NEWS momentálně pracuje ministerstvo vnitra. Fiala je však přesvědčen, že nebude dostatečně přísná. „Oni to udělají jen tak, aby jim z Bruselu nepohrozili, že to naráží na obecné principy fungování Evropské unie. My se tam budeme snažit dát mnohem tvrdší podmínky,“ řekl Radim Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Migrační pakt a vše o něm přehledně. Jde o Rakušanův průšvih, nebo nesou vinu jiné státy?

V rámci své migrační politiky pak SPD odmítá jakékoli vyčleňování finančních prostředků na pomoc migrantům. „Žádné peníze na sociální dávky, na bydlení, na zdravotní péči. Až tu budou pracovat a platit daně, pak můžou mít takové požadavky,“ dodal Fiala.

Pro zajištění vnější bezpečnosti České republiky je podle něj nutné zavést neustálé policejní hlídky na hranicích. „To neznamená, že bychom chtěli střežit hranici jako kdysi, ale pokud tam nikdo nebude, převaděči nebudou mít žádné obavy a udělají si z toho neuvěřitelný byznys,“ řekl Fiala. Migranty přitom nepovažuje za jediný problém, který by policejní hlídky vyřešily. „Migrace je spojená s drogami, kartely a podobně. Musíme tyto věci jako stát zkrátka ošetřit,“ dodal Fiala.

Za vzor v této problematice považuje Maďarsko a Viktora Orbána. „Postavili tam čtyřmetrový plot, který kontrolují policisté se zbraněmi. Je jim totiž jasné, že pokud je nezastaví na maďarské hranici, bude se střílet v Budapešti. Tady je to stejné. Pokud je nezastavíme na naší hranici, bude se střílet v Praze stejně jako v Paříži nebo Bruselu,“ řekl Fiala. V tomto duchu chápe i výrok Tomia Okamury, o střílení migrantů na hranicích. „Policisté na hranicích mají zbraně v případě nátlaku nebo trestného činu je mohou použít,“ dodal Fiala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Korecký: Z nezkušené Nerudové budou v Bruselu trnout, Síkela taky není kdovíjaký lumen

Tagy:
Paříž Maďarsko Evropská unie Jan Farský Brusel Radim Fiala Česko Praha Svoboda a přímá demokracie Ministerstvo vnitra České republiky