Nacher: Strach v kampani? Opozice ho využívala během covidu. Byl reálný, oponoval Pospíšil

Kampaň prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO), zejména jeho billboardy namířené proti Petru Pavlovi, budí vášně. Europoslanec Jiří Pospíšil (ODS) ve vysílání CNN Prima NEWS zdůrazňoval, že je kampaň lživá a vyvolává neoprávněný strach. Poslanec Patrik Nacher (ANO) však připomínal dobu koronavirové pandemie, kdy podle něj se strachem pracovala tehdejší opozice.

Generál nás zatáhne do války. V tomto znění se dají číst billboardy, které v rámci kampaně má po Česku vyvěšené Babiš. „Je to stejný typ kampaně, jakou měl Miloš Zeman před pěti lety. Cílem je vyvolat nepravdivý strach u části veřejnosti a tím ovlivnit volby. Nepovažuji to za férovou kampaň, je to lež a nepravda. Pokud by Petr Pavel ve volbě uspěl, tak není jediná indicie, že by Česko do války zatáhl,“ oponoval Pospíšil.

Pokračoval s tím, že nechápe, jak k takové tezi mohl tým expremiéra dojít. „Beru to jako nepravdivou kampaň, která se snaží skrze strach ovlivňovat veřejnost, jež se obává šíření konfliktu z Ukrajiny. Je to nefér, když tvrdíte něco, co nehrozí a nenastane,“ doplnil.

Práce se strachem na jedné straně vadí i Nacherovi. „Také mi ale vadilo vystupování opozice v době covidu. Pracovala se strachem a při každé příležitosti kritizovala vládu. Nyní je tu válka a je zajímavé, že když někdo z vládních představitelů řekne, že jsme ve válce, tak je to v pořádku. Když to však zmíní prezidentský kandidát, jsou z toho všichni nervózní,“ porovnává Nacher.

Doplnil, že strach do kampaně nepatří. „Když se ale podíváte, celá kampaň proti Babišovi je o strachu. Rozděluje rodiny. Kladu si proto otázku, kdyby to bylo obráceně, zda by také byl takový humbuk,“ dodal s tím, že není příznivcem přepálených kampaní.

Pospíšil se však jednání opozice za koronavirové pandemie zastával. „Na rozdíl od možnosti zavlečení Česka do války byl strach z covidu oprávněný. V době epidemie byl reálný. Nesrovnávejme umělý politický strach s obavou z epidemie nemoci, která zabíjí lidi. Obava je reálná,“ mínil. Nacher v reakci uvedl, že europoslanec jeho výrok posunul. „Mluvil jsem o strachu umělém. Když byly restrikce přísné, bylo to moc. Když se rozvolňovalo, tak moc brzy. Opozice si tehdy nebrala servítky,“ uzavřel.

Tagy: