sledujeme živě

ON-LINE: Ani úspěch, ani debakl, řekl Fiala. Do dalších voleb může jít ODS v koalici Spolu, dodal

Souhrn událostí

  • Volební místnosti se uzavřely ve 14:00.
  • Podle průzkumů má nejlépe nakročeno opoziční ANO.
  • Andrej Babiš (ANO) ocenil zisk ANO a pochválil Karla Havlíčka.
  • Babiš by uvítal návrat Česka do stavu, jaký byl za jeho vládnutí.
  • Volební účast byla nižší než minule.

Hnutí ANO vítězí v naprosté většině krajů. Ukazují to predikce, podle kterých by koaliční strany měly získat pouze Jihomoravský a Jihočeský kraj. Hnutí ANO naprosto triumfuje v Moravskoslezském kraji, kde může dokonce sestavit jednobarevnou vládu. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš vystoupil s dobrou náladou a řekl, že by potřeboval naklonovat stínového premiéra Karla Havlíčka. Ten zaznamenal ve Středočeském kraji mimořádný úspěch. Babiš zároveň ocenil, že hnutí získalo celkově o 113 mandátů více než v minulých volbách. Na tiskové konferenci také uvedl, že by rád vrátil zemi do stejného stavu, jako za vlády jeho hnutí.

Členové okrskových volebních komisí nyní začnou hlasy pro kandidující strany i jednotlivé adepty sčítat a výsledky předají Českému statistickému úřadu ke zveřejnění na volebním webu. Základní výsledky by podle dosavadních zkušeností mohly být známy do večerních hodin, konečné během noci na neděli. V pondělí výsledky projedná Státní volební komise a následně nechá zveřejnit ve Sbírce zákonů. Den poté začne plynout desetidenní lhůta, v níž bude možné volby napadnout u správních soudů.

ČTĚTE TAKÉ: Přestaňte si hrát na politika, křičela Balaštíková. ANO zneužívá povodně, zlobil se Skopeček

CNN Prima NEWS bude sčítání hlasů pečlivě sledovat a nabídne také predikce výsledků od agentury STEM, díky kterým se diváci dozví finální výsledky voleb v jednotlivých krajích ještě před sečtením všech hlasů.

Účast zejména v krajských volbách bude podle informací od volebních komisařů zřejmě o něco nižší než před čtyřmi lety. Tehdy přišlo hlasovat 38 procent voličů, nyní by jich mohla být třetina, podobně jako v regionálních volbách před osmi lety.

K celkovému vítězství mělo v krajských volbách podle průzkumů nejlépe nakročeno opoziční ANO, které mělo šanci, stejně jako před čtyřmi lety, vyhrát v deseti regionech. Je ale pravděpodobné, že tak jako v roce 2020 nepromění všechny výhry v obsazení hejtmanských postů. Tehdy kvůli povolebním koalicím stanuli kandidáti ANO pouze v čele tří krajů, podobně jako ODS. Čtyři hejtmany získali Starostové, přestože vyhráli jen ve středních Čechách a Libereckém kraji. V Královéhradeckém kraji se prosadila koalice ODS, STAN a Východočechů, v níž pro letošní volby STAN vystřídala KDU-ČSL. Tato strana stejně jako Piráti a Sociální demokracie obsadila po jednom hejtmanském křesle.

V krajských volbách nejvíce mandátů obhajovalo ANO, a to 178 z celkového počtu 675 zastupitelů. Vládní ODS a Piráti před čtyřmi lety shodně obsadili po 99 mandátech, STAN se Starosty pro Liberecký kraj dohromady 91 mandátů, KDU-ČSL 53, Sociální demokracie ještě jako ČSSD 37 ze 125 obhajovaných, SPD 35 a adepti navržení TOP 09 celkem 19 mandátů. KSČM si v roce 2020 ještě jako parlamentní strana udržela 13 z původních 86 křesel.

V senátních volbách o znovuzvolení usilovalo, případně ještě bude usilovat ve druhém kole, 23 z 27 stávajících senátorů, jejichž mandát letos končí. Nejvíce křesel obhajovala ODS, jejíž nominanti před šesti lety vyhráli v deseti obvodech. Kandidáti Starostů se prosadili v pěti obvodech, lidovečtí adepti ve dvou. Tři místa získali nezávislí kandidáti včetně Pavla Fischera, který nyní kandidoval za koalici čtveřice vládních stran. Zbývajících sedm křesel obsadili po jednom uchazeči za ANO, ČSSD, Piráty, TOP 09, hnutí Ostravak a Senátor 21 a bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer v čele svého hnutí, který nyní kandidoval s podporou Pirátů.

Krajské a senátní volby sledujeme on-line

Kluby stran současné vládní koalice si v jednaosmdesátičlenném Senátu udrží většinu i v případě, že by jejich kandidáti v žádném z obvodů neuspěli. Bez ohledu na výsledek voleb si v horní parlamentní komoře uchovají jen kluby ODS s TOP 09, Starostů a lidovců společně 44 hlasů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně ovlivní výsledky krajských voleb, říká bookmaker. Prozradil nejzajímavější letošní sázku

Tagy:
politika domácí povodně referendum Česko volební místnost Volby do Senátu Parlamentu České republiky krajské volby ON-LINE místní volby senátní volby