Teplotní šok. V sobotu bude o 10 stupňů méně než v pátek, výstraha ale platí dál

Medardova kápě čtyřicet dní kape

Počasí 6.8.2022 7:00

Počasí v Česku ovlivňuje studená fronta. V sobotu se očekává zatažená obloha s občasnými přeháňkami. Nejvyšší teploty dosáhnou na 25 stupňů Celsia. V neděli se vyjasní a přeháňky ustanou. Nadále i přes deště platí výstraha před požáry na severozápadě Čech a jihovýchodě Moravy, kde bylo deště minimum.

Po extrémně vysokých teplotách se v Česku ochladí. Za zvlněnou studenou frontou se do střední Evropy od západu rozšiřuje nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. V sobotu bude zataženo až oblačno a na většině území se vyskytne déšť či přeháňky, ojediněle i bouřky. Během dne bude oblačnosti i srážek ubývat.

Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 20 až 25 °C, na horách bude kolem 15 °C. Vát bude mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, který během odpoledne zeslábne. V ojedinělých bouřkách ale může přechodně zesilovat.

Noc bude oblačná až polojasná, v neděli ráno se mohou vyskytnout mlhy. Během dne se obloha vyjasní, nejvyšší teploty dosáhnou na 22 až 26 °C. Vát bude mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s.

Meteorologové nicméně po deštích zmírnili výstrahu před požáry. Nízký stupeň nebezpečí ale i nadále platí na severozápadě Čech a jihovýchodě Moravy, kde v noci napršelo maximálně deset milimetrů srážek. Zvýšené riziko vzniku požárů kvůli suchu platí až do odvolání pro část Karlovarského kraje, v Ústeckém kraji a dále v částech Libereckého, Jihomoravského a Zlínského kraje.

„Na ostatním území se v důsledku výraznějších srážkových úhrnů riziko požárů přechodně snížilo. V následujícím týdnu ale očekáváme suché počasí a postupné oteplování, proto budeme v příštích dnech varování před požáry pravděpodobně rozšiřovat na další části republiky,“ uvedl ČHMÚ.

Tagy: