Šéf Koruny české: Z politiky se vytratila noblesa, krále by mohla chtít pětina mladých

Předseda Koruny České Radim Špaček.

360° 17.9.2021

Téměř pětina mladých lidí v Česku by mohla stát o znovuzavedení monarchie, 12 procent populace pak o návrat krále. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl předseda monarchistické strany Koruna Česká Radim Špaček. Spolu s kolegou z uskupení Moravané pak prozradili plány svých stran.

Koruna Česká a Moravané patří mezi strany, které budou usilovat o hlasy v nadcházejících říjnových volbách. Přicházejí s velmi neotřelými až unikátními myšlenkami, na které lákají potenciální voliče.

Monarchistická Koruna Česká, jak už vyplývá z názvu, dlouhodobě usiluje o znovuzavedení monarchie v českých zemích. „Podle našich odhadů by o monarchii aktivně stálo zhruba 12 procent lidí. Pokud naše informace nejsou mylné, tak u mladých lidí je to dokonce až někde kolem 18 procent,“ konstatoval v pořadu 360° šéf Koruny České Špaček.

Připouští, že všichni z nich nejsou příznivci jeho strany, ale jedná se o osoby, které by návrat krále přivítaly. Voliče mezi nimi lze podle Špačka hledat kvůli tomu, že se z politiky postupně vytrácí noblesa. Špaček doplnil, že úpadek aktuálně přichází přímo od prezidenta Miloše Zemana. Pokud by v čele země byla postava s noblesou, což by podle něj měl být král, pak by slušnost více pronikala do společnosti.

V případě úspěchu ve volbách by o znovuzavedení monarchie Špaček podle svých slov okamžitě neusiloval. „První by byla stabilizace financí,“ uvedl šéf Koruny České.

Šéf Moravanů: Ideální panovník? Takový by se nenašel

To Ctirad Musil, předseda Moravanů, jde do říjnových voleb s voláním po decentralizaci financí ve státě. „Česko je velmi centralistický stát, rozděluje finance z centra. Jiné země to mají nastavené tak, že daleko více rozhodují obce,“ pravil šéf Moravanů.

Jeho strana má jasnou představu o tom, jak by se měl změnit výběr daní. „My jsme přesvědčeni, že by se přinejmenším přímé daně, či jejich výběr, měl otočit v tom smyslu, že by je vybíraly obce. Část by spotřebovaly samy a část by posílaly zemi,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Musil. Výhodu takového výběru shledává předseda Moravanů v tom, že by občané přímo viděli, za co jsou jejich peníze ve městě či obci utraceny.

Na některých věcech, zejména rozdělení regionů, by se strany Moravané a Koruna Česká shodly. Musil však nesouhlasí s návratem krále. „Monarchie předpokládá, že ten člověk je neodvolatelný a má významnou moc. Je to velmi lákavá představa v případě nějakého ideálního panovníka,“ řekl šéf Moravanů. Nevěří však, že by se takový člověk v Česku našel.

Tagy: