RADAR: Úmorná vedra dosáhnou vrcholu, hrozí požáry. Podívejte se, kde budou řádit bouřky

Muž skáče do vody

Počasí (1. 9. 2024 08:16)

Příští týden budou v Česku panovat velmi vysoké teploty. Dosáhnou 26 až 32 °C, na jižní Moravě až 34 °C. Při přechodně zvětšené oblačnosti se mohou vyskytovat přeháňky nebo bouřky. Kvůli suchu a vysokým teplotám jsou v platnosti výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu.

V neděli bude polojasno až jasno, ráno a dopoledne se ojediněle vyskytne nízká oblačnost nebo mlhy. Odpoledne se při přechodně zvětšené kupovité oblačnosti ojediněle mohou objevit přeháňky a na horách i bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 26 až 30 °C, na jižní Moravě až 32 °C. Povane slabý, zejména na Moravě mírný severovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pražskému peklu se schováte jen na hřbitově. Podívejte se, kde pocítíte největší žár

Kvůli vysokým teplotám je pro oblast jižní Moravy až do odvolání v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ uvedli meteorologové.

Varují také před rizikem vzniku požárů. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ uvedli meteorologové ve výstraze, která platí pro celou Českou republiku. Lidé by neměli rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem nebo používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

Noc na pondělí bude jasná až polojasná, k ránu se ojediněle vytvoří mlhy. Nejnižší teploty klesnou na 19 až 15 °C, v údolích se budou pohybovat kolem 13 °C. Vát bude slabý východní, postupně proměnlivý vítr rychlostí do 3 m/s nebo bude klidno.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pondělí bude polojasno až jasno, během dne se při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 27 až 31 °C, na jižní Moravě až 33 °C. Povane slabý, během dne místy mírný jihovýchodní nebo východní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

Jasno až polojasno předpovídají meteorologové také na úterý. Při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 19 až 15 °C, přes den dosáhnou na 28 až 32 °C, na jižní Moravě až na 34 °C. Vát bude mírný jihovýchodní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

I ve středu bude jasno až polojasno a při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo bouřky. V noci teploty klesnou na 20 až 16 °C, přes den vyšplhají na 30 až 34 °C. Povane mírný jihovýchodní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti se ojediněle objeví přeháňky nebo bouřky. Noční teploty klesnou na 20 až 16 °C, v údolích místy až na 14 °C. Přes den dosáhnou 28 až 32 °C. Vát bude slabý východní nebo severovýchodní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ceny v restauracích dále rostou, i kvůli platům. Ekonom prozradil, kdy se situace uklidní

Podobný obsah: vybrat automaticky k uživateli

Tagy: