Sledujte Partii PLUS s Jakobem a Okamurou: Jsou vyšší TV poplatky nová daň nebo nutnost?

Partie PLUS s Janem Jakobem (TOP 09) a Tomiem Okamurou (SPD).

Jan Jakob, Tomio Okamura

Boj ve Sněmovně o vyšší koncesionářské poplatky. Jde o novou daň, kterou chce vládní koalice zatížit domácnosti a firmy, nebo o nutný příspěvek k nezávislosti veřejnoprávních médií? A vybombardovaná dětská nemocnice v Kyjevě. Jak by měla vypadat další česká pomoc Ukrajině? To jsou otázky pro hosty nedělní Partie PLUS – předsedu SPD Tomia Okamuru a šéfa poslanců TOP 09 Jana Jakoba. Sledujte pořad Partie PLUS v neděli 14. července od 11:00 na CNN Prima NEWS, Primě nebo v tomto článku.

Sněmovna v pátek schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu. Dala zelenou vládnímu návrhu, který mimo jiné počítá se zvýšením koncesionářských poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas – a s rozšířením okruhu jejich plátců. A to navzdory silnému odporu opozice, která naopak mluví o snahách vlády vytáhnout z lidí i firem další peníze. Varuje před možným dvojím zdaněním.

ČTĚTE TAKÉ: Velká rada prošetří předvolební superdebatu ČT. Koalice Spolu mohla mít výhodu před ostatními

Podle vlády by měly změny zajistit udržitelnost financování a nezávislost dvojice veřejnoprávních médií. Předloha navíc obsahuje pravidla valorizace poplatků o šest procent v případě, že součet ročních měr inflace přesáhne šest procent. Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) je navýšení poplatků únosné.

S tím však opozice nesouhlasí. Lídři hnutí ANO a SPD Andrej Babiš a Tomio Okamura mluvili v souvislosti s poplatky o plošné dani a expremiér i o korupci dvojice veřejnoprávních médií. Shodovali se v tom, že činnost veřejnoprávní televize a rozhlasu by měl hradit stát. Stavěli se však kriticky k pravidlům valorizace poplatků a ke změnám v jejich hrazení firmami. „Protože platí každá domácnost a každý zaměstnanec firem je členem nějaké domácnosti. Z tohoto důvodu jsem přesvědčen, že se jedná o duplicitní platbu a firmy by ji neměly platit,“ prohlásil poslanec Tomáš Helebrant (ANO).

Ohledně zvýšení poplatků to tak mezi stranami vládnoucí pětikoalice a opozicí opravdu jiskří.

Sledujte pořad Partie PLUS v neděli 14. července od 11:00 na CNN Prima NEWS, Primě nebo v tomto článku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Opozice zamítnutí růstu koncesionářských poplatků neprosadila. Novelu posoudí výbor

Tagy:
politika Andrej Babiš Tomio Okamura Český rozhlas ANO 2011 Česká televize poplatek vláda daň Jan Jakob Partie PLUS Poslanecká sněmovna ČR veřejnoprávní médium umění, kultura, zábava a média hromadné sdělovací prostředky