Známého podnikatele ubodal, pak s jeho dcerou vyrazil na rande. Větrák dostal výjimečný trest

Nevšední brutalita a zároveň chladnokrevné jednání po hrůzném činu. To nejlépe vystihuje chování Radka Větráka, který se rozhodl pomstít rozchod se svou přítelkyní vraždou jejích rodičů. Ti po něm totiž vymáhali peníze, které jim nechtěl vrátit. Poté, co je vrah ubodal, odcestoval ze severní Moravy za jejich dcerou do Prahy. Nic netušící dívka u sebe nechala vraha svých rodičů dokonce přespat. Děsivý příběh redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Když začal Radek Větrák randit s dcerou manželů Maršalských z Města Albrechtice, nic mu v životě nechybělo. Byl zamilovaný do dívky, která pocházela z rodiny známých a vlivných podnikatelů. Ondřej Maršalský byl totiž majitelem známé továrny, zaměstnával mnoho lidí, dokonce zastával v regionu i politické funkce. Pro Větráka byl takový vztah terno. Během pětileté známosti si ho i přes jeho finanční potíže a nepříliš dobrou pověst zamilovali i rodiče jeho dívky. Zvali ho na společné dovolené, k sobě domů a dokonce mu i finančně vypomáhali, když se mu zrovna finančně nedařilo. Dokonce došlo i na zahrnutí potenciálního zetě do společného podnikání. Zlom ale přišel na začátku roku 2013.

ČTĚTE VÍCE: Část rozřezaného těla našli bezdomovci: Vinohradského řezníka usvědčila bedna kachliček

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Tehdy totiž Ondřej Maršalský pojal podezření o tom, že přítel jeho dcery není tak spolehlivý a poctivý, jak manželé doufali. Šlo o kauzu půl milionu korun, které od úspěšného podnikatele Radek Větrák získal a měl zpronevěřit. Hádka o peníze se navíc brzy promítla i do vztahu mladého páru a dcera manželů Maršalských se s Radkem Větrákem rozešla. Pro Větráka to byl konec období, kdy se nemusel starat o své příjmy ani výdaje. Čekalo ho vystěhování ze společné domácnosti a Ondřej Maršalský mu navíc začal hrozit soudním procesem o půl milionu korun, o které ho mladý partner dcery připravil.

Radek Větrák se nedokázal se změnou poměrů ve svém životě smířit. Necítil, že by udělal chybu, z veškerých problémů vinil rodiče přítelkyně. Na maloměstě navíc brzy každý o sporu v rodině úspěšného podnikatele věděl, i to dohánělo Větráka k šílenství. Situaci se proto rozhodl vyřešit brutální pomstou. Byl přesvědčen o tom, že za rozchodem s jeho přítelkyní stojí jen její rodiče. V jeho hlavě se rodil plán, jak se pomstít.

Rande po dvojnásobné vraždě

K vraždě se Radek Větrák odhodlal 10. března roku 2013. Odpoledne vnikl do rodinného domu. Využil toho, že dobře znal zvyky manželského páru, věděl, kdy obvykle přijíždějí domů, a čekal. Jako první se dočkal matky jeho expřítelkyně. Podle pozdějších zjištění kriminalistů na ni zaútočil nožem ve sklepě. Během bodání zasáhla čepel nože i srdce a žena tak neměla šanci brutální útok přežít.

Ondřej Maršalský přijel do domu až později. Vrah na něj celou tu dobu čekal. S mužem, který byl otcem jeho bývalé dívky, a od Větráka vymáhal nemalé peníze, se střetl v přízemí domu. Útočník v tu chvíli postupoval podle stejného scénáře. Znovu použil nůž a znovu mířil na srdce. Během několika okamžiků tak přestal dýchat i druhý z manželského páru. V následujících chvílích Radek Větrák dokázal, jak chladnokrevným pachatelem se stal.

MOHL VÁM UNIKNOUT POSLEDNÍ DÍL VIDEOPODCASTU HLASY ZLOČINU:

Začal totiž hledat pro obě mrtvá těla skrýš. Bál se rychlého prozrazení a navíc ho napadlo, že může díky vraždám získat i peníze a některé rodinné cennosti. Ženu vrah zatáhl do úkrytu pod schodištěm, bezvládné mužské tělo pak zastlal do postele. Během prohledávání domácnosti sebral peníze, šperky a také klíčky od auta. S ním vyrazil ze severní Moravy rovnou do hlavního města, kde žila dcera zavražděných rodičů, jeho bývalá přítelkyně.

S ní si domluvil schůzku, při které ji znovu přemlouval k záchraně vztahu. Šlo mu o to, aby ho nechala přebývat v jejím bytě, jak na to byl donedávna zvyklý. Dívka, aniž by tušila, že její rodiče jsou už mrtví, se s Větrákem nejen sešla. Dokonce ho u sebe nechala i přespat. Z Prahy odcestoval zpátky do Města Albrechtice až druhý den. Zřejmě chtěl vrátit vůz zavražděného manželského páru zpět k jejich domu, tam ale narazil na policisty.

Krátce po zadržení se k dvojnásobné vraždě manželského páru Radek Větrák přiznal. U soudu ale vypovídat odmítl. Zda byl motivem nesplacený dluh nebo zhrzenost po nepovedeném vztahu, odmítl v soudní síni vysvětlit. Otočil až během svého odvolání. To začal popisovat svůj čin jako nešťastnou náhodu. Prý se chtěl jen domluvit na výši dluhu a během hádky dle jeho slov manželé vytáhli nůž na něj. Ničemu z toho ale senát Vrchního soudu neuvěřil a Větrákovi potvrdil třicetiletý trest vězení.

Tagy:
peníze vražda vrah manželé výjimečný trest Olomoucký kraj krimi Praha Severní Morava Město Albrechtice Zvlášť závažné zločiny